Uuden alussa

Vasta valitun eduskunnan järjestäytyminen on käynyt vauhdilla. Eduskuntaryhmät valitsivat omat puheenjohtajistonsa viime viikolla, ja tämän jälkeen on ehditty päättää niin valiokuntien puheenjohtajuuksien jaosta eri puolueiden kesken kuin valita koko eduskunnallekin väliaikainen puhemiehistö.

Valiokuntien paikkajakokin on jo alkanut hahmottua meidän yksittäisten edustajien osalta. Näin alkuvaiheessa näyttäisi siltä, että vaikutan tulevaisuudessa ainakin omaksi päätoiveekseni nostamassani perustuslakivaliokunnassa sekä Lapinkin näkökulmasta hyvin keskeisessä hallintovaliokunnassa. Omien valiokuntajäsenyyksieni lisäksi tulevaan työnkuvaani vaikuttaa varmasti myös se, että Jari Vilénin siirryttyä uusiin haasteisiin toimin nyt jatkossa kokoomuksen eduskuntaryhmän ainoana lappilaisedustajana. Näin ollen pidänkin luonnollisena valvoa Lapin etuja mahdollisimman laajasti.

Kaiken kaikkiaan on tuntunut hienolta päästä aloittamaan työtä meidän kaikkien lappilaisten edustajana eduskunnassa. Erityisen upeaa tämä töiden aloittaminen on kokoomuksen saavuttaman suuren vaalivoiton jälkeen. Olenkin syvästi kiitollinen kaikille kokoomuksen kampanjaan osallistuneille ja kokoomusta äänestäneille siitä panoksesta, jonka he ovat antaneet yhteiselle vaalityöllemme. Työ entistäkin elinvoimaisemman Lapin ja Suomen puolesta alkaa välittömästi.

Näin vaalikauden aluksi politiikan päähuomio on luonnollisesti tulevan hallituksen kokoonpanossa ja ohjelmassa. Kokoomuksella on näihin neuvotteluihin äänestäjiltä saatu vahva valtakirja, minkä tulee näkyä myös näiden neuvottelujen lopputuloksessa kokoomuksen osallistumisena tulevaan hallitukseen. Vaalitulos pohjustikin nyt selvästi tietä kokoomuksen ja keskustan sinivihreälle arvopohjalle perustuvaan ja myös molempien näiden puolueiden tasapäisesti johtamalle hallitukselle.

Kokoomuksen ja keskustan keskinäisten tunnustelujen ohella on myös kiinnostavaa nähdä, mitkä muut puolueet olisivat nousemassa hallitukseen ja millaiseksi niiden rooli muodostuisi osana uutta hallitusta. Matti Vanhanenhan on esimerkiksi pitänyt tavoiteltavana sellaista kokoonpanoa, jolla olisi takanaan noin 120 edustajan enemmistö. Puolueiden paikkamäärien perusteella laskettuna tämä voisi tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että kokoomuksen ja keskustan lisäksi mukaan neuvoteltaisiin myös kaksi puoluetta vihreistä, RKP:stä ja kristillisdemokraateista.

Johtivat tulevat tunnustelut sitten mihin suuntaan tahansa, niin olen joka tapauksessa aikonut vaikuttaa aktiivisesti myös lappilaisnäkökulman huomioimiseksi kaikissa tulevissa neuvotteluissa ja kaikessa tulevassa päätöksenteossa. Kokoomuslaisittain erinomaisen vaalituloksen seurauksena aika kansanedustajan tehtäväni vastaanottamiseen onkin nyt paras mahdollinen.

Ulla Karvo
Kansanedustaja (kok)

P.S. Lapin Kokoomuksen sähköpostiosoitteeni tukkeutui vaalipäivänä, joten en ole valitettavasti päässyt vastaamaan siihen tulleisiin viesteihin. Uusi sähköpostiosoitteeni on joka tapauksessa ulla.karvo@eduskunta.fi.


Copyright © 2007... Arctic Need Oy