Tasa-arvotuposta

Vanhaa viisautta mukaillen voisi todeta, että se, mikä on ensin hallituksen huulilla, on pian median kielellä ja sitten opposition hampaissa. Näin voitaisiin todeta ainakin uuden hallituksen ohjelmaansa nostamista sitoumuksista työelämän palkkatasa-arvon edistämiseksi. Tämän vuoksi onkin varmasti paikallaan kerrata, mistä koko asiassa on kokoomuksen näkökulmasta kysymys.

Ensinnäkin on kiistämätön fakta, että naisten ja miesten väliset palkkaerot kasvoivat Suomessa viime vaalikaudella. Tämä kehitys poikkesi kaikista muista perinteisistä EU-maista. Niissä sukupuoleen perustuvat palkkaerot pienentyivät. Sukupuolten välinen tasa-arvo mainittiin toki tavoitteena keskustan ja sosiaalidemokraattienkin johtaman hallituksen ohjelmassa, mutta ohjelmassa hahmoteltu yhteistyö työmarkkinajärjestöjen kanssa jäi selvästi puolivillaiseksi eikä tasa-arvo konkretisoitunut ainakaan miesten ja naisten palkkaerojen supistumisena.

Yllä kuvatun tilanteen johdosta kokoomus linjasikin omassa vaaliohjelmassaan, että "Valtion on korotetulla valtionosuudella tuettava sellaista kuntasektorin palkkaratkaisua, jossa koulutetuille ja naisvaltaisille aloille - kuten hoitoalalle - maksetaan keskimääräistä suuremmat palkankorotukset." Tämä perustui vakaaseen käsitykseen siitä, että miesten ja naisten palkkaerojen kaventamiseksi tarvitaan paitsi hyvää tahtoa, niin myös entistä tehokkaampia toimia.

Voitettuamme eduskuntavaalit pääsimmekin hallitusneuvotteluihin, joissa saimme hallitusohjelmaan ehdottoman lupauksen tukea "valtionosuudella sellaista kuntasektorille syntyvää palkkaratkaisua, joka edistää naisvaltaisten alojen palkkojen kilpailukykyä". Edelleen määriteltiin, että "korotetun valtionosuuden suuruus riippuu siitä, kuinka selkeästi kuntasektorilla tehtävää palkkaratkaisua onnistutaan kohdentamaan koulutetuille, naisvaltaisille aloille, joiden palkkaus ei vastaa työn vaativuutta."

Ennen kuin ensimmäistäkään palkkaratkaisua on syntynyt, kokoomusta on kuitenkin alettu hiillostaa siitä, ovatko hoitajat nyt saamassa ennen vaaleja Iltalehden kyselyssä kannattamamme 500 euron palkankorotuksen. Vastaus on luonnollisesti, että toivottavasti - ja mahdollisimman nopealla aikataululla. Hallitus on ainakin sitoutunut tukemaan tällaista kehitystä kokoomuksen esittämillä historiallisilla kannustimilla.

Kaikista todella oikeutetuista toiveista huolimatta on tietysti selvää, ettei palkkaeroja pystytä kuromaan umpeen heti eikä millään yksittäisellä palkkaratkaisulla, vaan kuten jo mm. Iltalehden kyselyn yhteydessä ennen vaaleja totesimme, usealla eri kierroksella. Nyt on joka tapauksessa työmarkkinajärjestöjen vuoro. Palkkaratkaisun muoto sinänsä ei ole oleellinen. Niin keskitetty kuin tällä hetkellä todennäköiseltä näyttävä liittokohtainen ratkaisu käyvät. Oleellista on ratkaisun sisältö eli se, että palkankorotuksia suunnataan erityisesti koulutetuille, naisvaltaisille aloille.

Koko oppositio on myös luonnollisesti tervetullut edesauttamaan mahdollisimman tasa-arvoisten sopimusten syntymistä. Ellei se sitten vastusta tarjottuja valtionosuusporkkanoita ja koe tärkeämmäksi toivoa kokoomuksen tavoitteen epäonnistuvan kuin saada tähän maahan kerrankin naisten ja miesten palkkaeroja aidosti kaventava palkkaratkaisu.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)
 


Copyright © 2007... Arctic Need Oy