Lapin Kokoomus: Terveydenhuollon kehittämisessä otettava huomioon alueelliset erityispiirteet

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää uuden sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kehittämisohjelman, jolla se haluaa tukea kuntien palvelurakenneuudistuksen toimeenpanoa. Lauantaina Rovaniemellä kokoontunut Lapin Kokoomuksen piirihallitus vastaanottaa uutisen kehittämisohjelmasta ilolla. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa etenkin laadukkaiden terveydenhuoltopalvelujen järjestäminen on koettu haasteelliseksi.

Taloustaidon ja Stakesin tällä viikolla julkistaman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kotikunnastaan riippuen eriarvoisessa asemassa terveydenhuollossa. Koko maan toiseksi korkein terveysmenojen indeksi löytyy Utsjoelta. Kalliista päästä löytyvät myös esimerkiksi Lapin kunnat Kittilä, Savukoski, Pelkosenniemi, Muonio, Kolari, Simo ja Enontekiö. Lapin Kokoomus haluaakin kiinnittää erityistä huomiota palvelujen saannin alueelliseen tasa-arvoon. Kehittämistyössä on kuntalaisen etu pidettävä mielessä, eikä uudistuksia saa jättää vain hallinnon tasolle.

Lapin Kokoomuksen puheenjohtaja Ulla Karvo muistuttaa, että työn kehittämisessä on tärkeää ottaa huomioon alueelliset erot ja erityispiirteet sekä aluekehityksen kokonaispanostus. Koko maata koskevat yleiset periaatteet eivät ole mahdollisia, vaan perustuslaillisten oikeuksien toteutuminen on turvattava kaikilla alueilla.

Peruspalveluministeri Paula Risikon esittämä perusterveydenhuollon vahvistaminen on kirjattu hallitusohjelmaan, ja sosiaali- ja terveysministeriö aikoo ottaa aiempaa napakamman otteen sen kehittämisestä ja ohjauksesta. Kansanterveyslaki ja erikoissairaanhoitolaki yhdistetään laiksi terveydenhuollosta. Ministeriön mukaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluprosessit ja yhteistyö eivät ole tällä hetkellä toimivat. Palveluketjujen uudistaminen, tiedonkulun varmistaminen ja potilaan hoitaminen oikeaan aikaan oikeassa paikassa ovat myös suuria taloudellisia kysymyksiä kunnille.


Copyright © 2007... Arctic Need Oy