Kunta-alalle historialliset palkankorotukset

Ihmeiden aika ei ole ohitse. Tämä on varmasti ainoa mahdollinen johtopäätös sekä kunta-alan palkkaneuvotteluista että opposition asiaan liittyvästä toiminnasta.

Kokoomus nosti vuosi sitten palkkauksen tasa-arvon laajasti poliittiseen keskusteluun. Palkkaerojen kaventaminen oli kokoomukselle merkittävä vaalitavoite ja tuli esityksestämme kirjatuksi hallitusohjelmaan. Sittemmin Kuntatyönantaja on myös tehnyt historiallisen palkkatarjouksen: viimeisimmän esityksen mukaan jopa noin 12 prosenttia. Tismalleen samaan aikaan oppositio on kuitenkin vaatimassa hallitusta ja kokoomusta tilille muka petetyistä vaalilupauksista.

Aiheellisesti voikin kysyä: olisiko kunta-alan palkankorotustaso ollut näin korkea, jos kokoomus ei olisi pitänyt asiaa esillä ja esittänyt sen avittamiseksi uusia kannustimia? Rehellinen vastaus kuuluu: ei olisi. Useat ammattiyhdistysjohtajatkin ovat kehuneet kunta-alan sopimusta. Heidän joukossaan esimerkiksi SAK:n Lauri Ihalainen, JHL:n Tuire Santamäki-Vuori sekä OAJ:n Erkki Kangasniemi. He ovat kiitelleet sopimuksen edistävän palkkatasa-arvoa. Ei voikaan kuin ihmetellä, miten vaikeaa tämän tunnustaminen on ollut oppositiojohtaja Heinäluomalle.

Niin ennen vaaleja kuin vaalien jälkeenkin esillä on ollut erityisesti Iltalehden esittämä hoitajien palkankorotussumma 500 euroa. Kokoomus on kysyttäessä koko ajan sanonut kannattavansa 500 euron palkankorotusta ja korostanut tämän edellyttävän useita palkkaratkaisuja. Nyt ollaan tekemässä ensimmäistä näistä ratkaisuista, ja hoitajillekin on tarjottu yli 12 prosentin korotusta. Se tarkoittaisi esimerkiksi sairaanhoitajien kokonaisansioissa 317 euroa. Tehtäväkohtaisessa peruspalkassakin, jossa edes säännöllisen työn lisiä ei huomioida, korotus olisi 239 euroa. Mistään pikkuroposista ei siis puhuta vaan sadoista euroista.

Kuntien palkanmaksua myös tuetaan hallituksen taholta. Ensimmäistä kertaa historiassa kunnat saavat palkanmaksun tueksi 150 miljoonan euron vuosittaisen tasa-arvoerän. Tällä vaalikaudella siis yhteensä 600 miljoonaa. Tasa-arvoerän lisäksi kuntien palkanmaksua tuetaan valtionosuuksien täysimääräisillä indeksikorotuksilla, joiden yhteissumma nousee palkkamenojen osalta ensi vuonna 250 miljoonaan euroon. Yhteensä tuki palkanmaksuun on siis 400 miljoonaa euroa. Esimerkiksi tälle vuodelle vastaavia indeksikorotuksia maksettiin noin 100 miljoonaa euroa, eli nyt puhumme nelinkertaisesta tuesta siihen nähden, miten edellinen hallitus vaalibudjetissaan kuntia palkanmaksussa tuki. Yhteensä lisärahaa on kunnille tulossa 700 miljoonaa euroa ensi vuodelle. Se on mittava panostus ja selkeä kädenojennus kunnille.

Edelleen toivomme, että myös oppositio on mukana yhteisen tavoitteen edistämisessä. Tavoite on tärkeä, ja palkkaerojen kaventamisesta on kannettava aitoa huolta - kuten kokoomus on tehnyt. Asiaa ei saakaan alistaa lyhytnäköiselle valtapoliittiselle eduntavoittelulle ja opposition profiilinnostolle.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2007... Arctic Need Oy