Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisen ajankohtaiskeskustelu
KESKIVIIKKONA 10. LOKAKUUTA 2007 kello 15
Täysistunnon pöytäkirja PTK 62/2007 vp

Ulla Karvo /kok: Arvoisa puhemies! Täällä on nostettu paljon hyviä asioita esille, ja aluekehityksen merkitystä tässä yhteydessä pitäisi painottaa vaan enemmän ja enemmän, koska sillä on alueellista merkitystä ainakin Itä- ja Pohjois-Suomessa suuresti. Kuten on todettu, laadukas ja maksuton koulutus on Suomessa ehdoton edellytys ja meidän tunnusmerkkimme.

Suomalainen opettajankoulutus on korkeatasoista ja tasalaatuista, ja yksi tärkeä tekijä, jolla tämä jatkossakin taataan, on pitää yllä harjoittelukoulujen taloudellinen taso. Täällä on nostettu tätä esille, ja samasta asiasta kannan itse huolta, koska juuri ensi vuoden budjetissa näyttäisi siltä, että siellä laskee kokonaisrahoitus harjoittelukoulujen osalta. Oli hyvä kuulla, että tuottavuusohjelmaa tarkastellaan ilmeisesti tämän osalta, tai olisi ainakin syytä tarkastella, koska se vaikuttaisi viiden seuraavan vuoden aikana noin 3 500 000 euroa vuodessa, ja myöskin uuden palkkausjärjestelmän toteuttaminen vaikuttaa harjoittelukoulujen tulevaisuuteen, ja kysyisinkin, millä taataan harjoittelukoulujen taloudellinen tulevaisuus ja mikä sen asema tulee olemaan uudessa yliopistolaitoksessa.

Opetusministeri Sari Sarkomaa: Arvoisa puhemies! Harjoittelukoulujen tilanne on todella huolestuttava. Opettajankoulutusta on paljon lisätty viime vuosina, mutta voimavaroja ei ole tullut. Ne ovat samassa tilanteessa, harjoittelukoulut, kuin kaiken kaikkiaan meidän yliopistotkin, että koulutusta on lisätty, mutta voimavaroja ei ole tullut. Katsotaan tuottavuusohjelman tarkistus, ja olennaista on, että harjoittelukouluilla on jatkossa oma momentti budjetissa, etteivät ne joudu taistelemaan aina niistä resursseista. Kävin juuri Joensuussa harjoittelukoulussa, ja mietimme yhdessä toimenpiteitä ja kokoonnumme kaiken kaikkiaan katsomaan, että uuteen yliopistolainsäädäntöön tulee vahvasti kirjattua harjoittelukoulujen rooli, koska ne ovat hyvin merkittävässä asemassa, kun katsotaan meidän opettajankoulutusta.


Copyright © 2007... Arctic Need Oy