Metsäteollisuuden toimintaedellytykset turvattava

Stora Enson ilmoittamat tehtaiden alasajot tulivat järkytyksenä paitsi yhtiön työntekijöille myös koko Suomelle. Metsäteollisuuden rakennemuutos jatkuu voimakkaana, ja epäilykset alan tulevaisuudesta ovat voimistuneet. Stora Enson päätöksen jälkeen on hallituksen ensimmäisenä huolehdittava irtisanottujen työntekijöiden pikaisesta työllistymisestä ja toisaalta saneerauksen kohteina olevien paikkakuntien tulevaisuuden turvaamisesta. Pitemmällä aikavälillä hallituksen päämäärätietoiset toimet työllisyyden edistämisessä ja Suomen kilpailukyvyn ylläpitämisessä ovat entistäkin tärkeämpiä.

Stora Enso ilmoitti sulkevansa Kymenlaaksossa sijaitsevan Summan paperitehtaan, Kemijärven sellutehtaan sekä Anjalan tehtaan aikakauslehtipaperikoneen. Lisäksi Kotkan paperitehdas ja saha menevät myyntiin. Tehtaiden sulkemiset koskettavat yhteensä 1 400 työntekijää, joista 1 100 on Suomessa ja 300 Ruotsissa. Lisäksi konsernin hallinnosta vähennetään 300 työntekijää. Suomessa irtisanomiset merkitsevät yli 1 200 työpaikan häviämistä.

Erityisesti Kemijärvelle tehtaan lopettaminen on vakava paikka. Pienellä paikkakunnalla tehtaan merkitys on ollut poikkeuksellisen suuri. Työpaikkoja menetetään noin 230 ja kerrannaisvaikutukset ovat moninkertaiset. Eikä edellisestä takaiskusta, Salcompin Kemijärven tehtaan siirrosta Kiinaan, oltu vielä toivuttu.

Hallitus on käynyt ripeisiin toimiin, jotta vaikea tilanne saadaan ratkaistua mahdollisimman hyvin. Korjaavat toimenpiteet käynnistetään nopeasti ja etupainotteisesti, jotta toimille saadaan suuri vaikuttavuus ja pitkäaikaistyöttömyyttä voidaan välttää. Saneerauksesta kärsivät alueet nimetään äkillisen rakennemuutoksen alueiksi, mikä mahdollistaa korotetun tuen myöntämisen alueen investointeihin ja yritysten kehittämiseen. Äkillisten rakennemuutosalueiden budjettirahaa lisätään 15 miljoonalla eurolla. Myös lisätalousarviossa vapautetaan reilut 4 miljoonaa euroa työllisyysperusteisiin investointitukiin käytettäväksi.

Alueilla varaudutaan vauhdittamaan investointeja ja elinkeinotoimintaa edistäviä infrastruktuurihankkeita. Rakennemuutosalueet pääsevät myös yksinyrittäjille tarkoitetun ensimmäisen työntekijän palkkauskokeilun piiriin. Kyseessä olevilla paikkakunnilla TE-keskusten johtajat ovat jo pitäneet ensimmäiset kokoukset tilanteen kartoittamiseksi. Myös Stora Enso osallistuu lakkautuspäätösten jälkihoitoon paikallisesti. Muutosturva antaa työntekijöille mahdollisuuden työnhakuun vielä töissä ollessa.

Valtion omistusosuus Stora Ensosta on noin 12 prosenttia. Pörssiyhtiössä liiketoimintapäätökset tekee yhtiön hallitus, eivät poliittiset päättäjät. Sinivihreän hallituksen rooli työntekijöistä ja saneerauspaikkakunnista huolehtimisen lisäksi on toteuttaa kaikki toimet, joilla suomalaisen metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä pidetään yllä pitkällä aikavälillä.

Huoli puuraaka-aineen saatavuudesta kasvaa, sillä puun kysyntä ja hinta ovat nousseet viime vuodet. Puuntuontia puolestaan uhkaavat venäläisen puun vientitullien korotukset. Vaarana ovat lisäsaneeraukset, mikäli tuontipuuta ei pystytä korvaamaan kotimaisella raaka-aineella. Puun riittävä saanti on perusedellytys metsäteollisuuden tuotannon ja työpaikkojen säilymiselle Suomessa. Kotimaisen puun osuuden lisääminen luo myös uusia työpaikkoja syrjäisille alueille, joilla työllistyminen on ollut perinteisesti hankalaa.

Hallitus on jo käynyt toimiin kotimaisen puun saatavuuden parantamiseksi. Vuoden 2008 budjettiesityksessä perustienpitoon on varattu 20 miljoonaa euroa puukuljetusten turvaamiseksi. Lisäksi yksityisteiden valtionapuja korotetaan. Kotimaisen puun hankinta edellyttää lisäksi tehokkaampaa metsänhoitoa, kuljetusverkoston kattavuudesta ja kantokyvystä huolehtimista sekä ammattitaitoista työvoimaa.

Globalisaation myötä sopeutumisia ja rakennemuutoksia on odotettavissa tulevaisuudessakin. Ongelmia voidaan vähentää huomattavasti, jos toimitaan nopeasti ja hyödynnetään esimerkiksi aikaisemmin rakennemuutoksen kouriin joutuneiden Voikkaan ja Joensuun tapauksista opittuja kokemuksia. Hallitus onkin reagoinut tilanteeseen viivyttelemättä, jotta vahingot pystytään pitämään mahdollisimman pieninä.


Copyright © 2007... Arctic Need Oy