Lapin Kokoomus: Pitkäjänteisiä toimia Itä-Lappiin

Perjantaina Kemissä kokoontunut Lapin Kokoomuksen piirihallitus piti tervetulleena sekä ulkoministeri Ilkka Kanervan että puolustusministeri Jyri Häkämiehen viime päivinä esiin nostamia hankkeita Lappiin. Ulkoministeri Kanerva on nostanut esiin Salla-Kantalahti–rautatien keskusteluissaan Venäjän ulkoministerin kanssa ja puolustusministeri Häkämies on suosittanut Vuotoksen rakentamisen uudelleentarkastelua.

Stora Enson alasajouutiset järkyttivät koko Lappia. Hallituksen nopeasti käynnistämät toimenpiteet helpottavat tilannetta aluksi, mutta Lapin Kokoomus muistuttaa, että pelkät korjausliikkeet eivät riitä. Tarvitaan pitkäjänteisiä päätöksiä alueelle, jotta rakennemuutos saadaan hallituksi. Itä-Lappi on nimetty äkillisen rakennemuutoksen alueeksi, mikä osaltaan mahdollistaa korotetun investointituen myöntämisen alueen kehittämiseen. Budjetissa on varattu yhteensä 15 miljoonaa euroa Stora Enson päätöksen koskemille paikkakunnille. Työllisyysperusteisiin investointitukiin on varattu yli neljä miljoonaa euroa lisätalousarviossa. Nämä toimenpiteet ovat välttämättömiä mutta eivät pitkällä tähtäimellä riittäviä. Lapin Kokoomuksen mukaan varteenotettava vaihtoehto olisi myydä Kemijärven tehdas.

Suomen ja Venäjän ulkoministerien tukema rautatiehanke sekä kansallinen radan sähköistäminen ja rautatieverkon ulottaminen Sallaan mahdollistaisivat Suomun ja muun matkailun kehittämisen, mikä edistäisi Itä-Lapin kokonaiskehitystä. Työllisyyden kannalta on myös tärkeää, että maakunnassa hyödynnetään rakentamattomat energiakohteet kuten Vuotoksen allas.


Copyright © 2007... Arctic Need Oy