Uuden vuoden alussa

Vuosi on jälleen vierähtänyt meidän jokaisen elämässä. Kun noin vuosi sitten lupauduin kansanedustajaehdokkaaksi, en osannut kuvitella, mitä kaikkea se toisi tullessaan. Itselleni vuosi 2007 oli tapahtumarikas, mieleenpainuva ja ennen kaikkea työntäyteinen. Todennäköisesti osasin keskimääräistä paremmin ennakoida kansanedustajan työn luonteen, mutta yllätyksiltäkään en ole välttynyt.

Kansanedustaja sanan varsinaisessa merkityksessä edustaa kansaa, ja tehtävä on ympärivuorokautinen. Edustaja saa olla tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa 365 päivää vuodessa. Edustajaa evästetään niin neuvoin, vaatimuksin kuin haukuinkin - joskus harvemmin kiitoksin. Vuorovaikutus on jopa toivottavaa, jotta edustaja tietää ketä edustaa ja mitä asioita edistää. Parhaimmillaan kysymys on hedelmällisestä yhteistyöstä äänestäjien kanssa.

Yksikään kansanedustaja ei kuitenkaan yksin saa suuria aikaan. Joka muuta väittää puhuu vastoin parempaa tietoa. Edustajan on verkostoiduttava, haettava paikkansa pienissä tai isommissa ryhmissä. Edustajan on luotava uskottavuutensa omassa eduskuntaryhmässä, valiokunnissa ja työryhmissä.

Lapista meitä kansanedustajia valitaan seitsemän. Luku on niin pieni, että jos haluamme vaikuttaa maakunnan asioihin myönteisesti, meidän on yhdistettävä voimamme. Politiikan henkeen taas kuuluu, että irtopisteitä kerätään sieltä, mistä niitä luullaan saatavan. Tällöin moni hyvä asia voi jäädä yksilösuoritusten jalkoihin. Toisaalta maakunnan etukaan ei ole yksiselitteinen. Kaikilla edustajilla on siitä aina oma näkemyksensä.

Itse olen katsonut, että perusrunko maakunnan etujen ajamiseksi löytyy maakuntaliiton linjauksista. Mahdollisimman monien tahojen näkemysten yhteensovittaminen hioo maakunnan asiat järjestykseensä. Kuitenkin myös Lappi on osa muuta maata ja globaalia maailmantaloutta. Kaikkia asioita ja tapahtumia ei voida ennakoida, mutta tilanteisiin on pyrittävä varautumaan ja vastaamaan syntyviin haasteisiin.

Vuoden 2008 alkajaisiksi voi todeta monen asian edenneen myönteiseen suuntaan myös lappilaisten kannalta. Eläkkeitä parannetaan, ja opiskelijoiden opintorahaa nostetaan ja tulorajaa korotetaan. Autoverotusuudistus on viimein saatu aikaan, ja perintöverotusta on kevennetty. Toisaalta energiaverotus ja polttoaineiden hintojen nousu koettelee Lappia enemmän kuin saisi. Energiaverotuksen mahdollinen porrastus on selvitettävä hallitusohjelman mukaisesti.

Maakunnan ja maakunnan ihmisten etujen ajamisessa riittää työtä. Tämä työ on äärimmäisen mielenkiintoista, mutta ilman ihmisten tukea ja kannustusta se ei onnistu. Kiitos menneestä vuodesta, ja sitten yhdessä kohti uutta vuotta.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2007... Arctic Need Oy