Uutta pohjaa hyvinvoinnin jatkumiselle

Suomalainen hyvinvointi perustuu kansallisten voimavarojemme innovatiiviseen kehittämiseen ja hyödyntämiseen, kansainvälisen kilpailukykymme ylläpitämiseen ja korkeaan tuottavuuteen. Tulevaisuuden haasteista suurimpia ovat samanaikainen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin varmistaminen sekä väestön ikärakenteen muuttuminen. Yhteiskunnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytykset on kuitenkin pystyttävä turvaamaan myös uusissa olosuhteissa, jotta kykenisimme puolustamaan ja kehittämään elintasoamme ja ylläpitämään mahdollisimman hyvät julkiset peruspalvelutkin.

Lapin osalta yrityselämän pelisääntöjen muutokset ovat ravistelleet nyt etenkin Itä-Lappia. Alueen ja sen ihmisten kannalta kehitys on ollut raskasta. Vanhojen työpaikkojen poistuessa on pystyttävä panostamaan erityisesti kasvuhakuiseen yrittäjyyteen ja yritystoimintaan niin metsä- kuin muihinkin resursseihin nojautuen. Valoa ja erilaisia mahdollisuuksiakin onkin onneksi näkyvissä niin Kemijärvellä kuin muuallakin.

Hallitusohjelmassa todetaan, että maakuntien kehittämisen on lähdettävä alueiden omista vahvuuksista. Lapissa voimakkaassa kasvussa oleva matkailuelinkeino on hyvä esimerkki elinkeinosta, jonka työpaikat eivät valu ulkomaille. Matkailuelinkeinon ongelma on pitkään ollut vahva kausiluonteisuus. Tätä on pyritty helpottamaan keskittymällä kesämatkailun kehittämiseen.

Yksi kehitettävistä myyntiartikkeleista on luonnonlohi. Mikäli lohiturismi saadaan pitkäjänteiseen nousuun, sen tuotto on huomattavasti parempi kuin elinkeinokalastuksen tuotto. Nämä eivät kuitenkaan ole toisiaan poissulkevia. Asetus on parhaillaan lausuntokierroksella. Lapin kokoomuksen mukaan selvänä ja kaikkia palvelevana lähtökohtana pitäisi olla, että luonnonlohen nousu kutujokeensa turvataan.

Lapin kasvavien elinkeinojen joukossa kaivosteollisuus vahvistaa edelleen asemiaan. Tässä ollaan odottavalla kannalla suurten hankkeiden, kuten esimerkiksi Soklin, osalta. Kemijärven tapauksessa valtio on myös osaltaan sitoutunut olemaan mukana merkittävässä määrin ja neuvottelee korvaavien työpaikkojen ja yritystoiminnan luomisesta. Yhteistyössä Stora Enson ja alueen muiden toimijoiden kanssa voidaan odottaa löydettäväksi parhaat ratkaisut.

Kaikkia koskevista asioista saavutettavuus on myös olennaista koko maakunnan kannalta - oli kyse mistä elinkeinosta tahansa. Pitkät välimatkat aiheuttavat omat haasteensa. Tiestön on oltava asiallisessa kunnossa jo turvallisuudenkin vuoksi. Kuljetukset ovat kalliita, ja kuljetustuen viime vuonna päätetty jatkaminen on todella tarpeen. Jatkossa tukea on syytä myös korottaa.

Toiseksi lentoyhteyksien on toimittava, ja kilpailu alalla on toivottavaa, jotta tarjonta olisi mahdollisimman hyvää ja hinnat kohtuullisia. Raideyhteyksillä on niin ikään suuri merkitys. Valtio on osallistunut mm. matkailuelinkeinon kehittämiseen ja sitoutunut myös muuhun rakennemuutostukeen. Onkin varmistettava, että riittämätön saavutettavuus ei tee tyhjäksi näitä ponnisteluja. Lisäksi yhteistyö Barentsin suuntaan edellyttää toimivia yhteyksiä.

Valtion harjoittama aluepolitiikka nousee joka tapauksessa merkittävään asemaan. Yksityisen yritystoiminnan tukikeinojen ohella on etsittävä mahdollisuuksia esimerkiksi joidenkin valtion toimintojen alueellistamiseen. Tärkeintä on, että toteutettavia toimenpiteitä tarkastellaan kokonaisuutena, jotta saavutetaan optimaaliset tulokset.

Ulla Karvo
Kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy