Parempaan sosiaaliturvaan

Sinänsä pitkälle kehittynyttä sosiaaliturvajärjestelmäämme on moitittu usein siitä, ettei se ole enää ihmistä varten vaan päinvastoin. Kauniit tavoitteet ovat hautautuneet vuosien saatossa villiintyneeseen pykäläviidakkoon, ja joissain tapauksissa järjestelmä on jopa kääntynyt itseään vastaan.

Koska työnteon kannustavuuden lisääminen, köyhyyden vähentäminen ja riittävä perusturvan taso ovat kuitenkin aiheita, joissa meillä ei ole varaa tinkiä, Vanhasen-Kataisen hallitus käynnisti heti hallituskautensa aluksi sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen. Tällä uudistuksellla tähdätään havaittujen ongelmien poistamiseen. Tehtävä on haastava, mutta kokoomus pitää tärkeänä, että asiaan on tartuttu ja sosiaaliturvasta luodaan entistä selkeämpi kokonaisuus. Aidosti apua tarvitseva ei saa jäädä vaille tukea, eikä järjestelmä saa olla sellainen suo, johon ihmiset hukkuvat.

Avaimet hyvinvoinnin ylläpitämiseen löytyvät työnteosta. Työikäisten ja -kykyisten suomalaisten osalta sosiaaliturvauudistuksen keskeisin tavoite onkin työnteon kannustavuuden lisääminen. Erilaiset tulo- ja kannustinloukot eivät saa viedä työnteolta taloudellista mielekkyyttä. Esimerkiksi työtulojen, verotuksen ja sosiaalitukien yhteensovitusta on parannettava siten, että lisätuloista jää aina myös jotain käteen.

Monissa säännöksissä on myös huomattavaa selkiyttämisen ja yhtenäistämisen varaa. Paljon terveyspalveluita tarvitsevien kannalta on esimerkiksi olennaista, että lääkekorvausten ja muiden terveydenhoitopalvelujen maksukatot ovat selkeitä. Yhtenäistämistä tarvitaan myös eri tukien tulo- ja perhekäsitteisiin. Tämä ilahduttaisi etenkin lapsiperheitä. Seniorikansalaisia voisi puolestaan auttaa mm. Kelan maksamien hoitotukien, kotitalousvähennyksen ja omaishoidon tuen yhdistäminen yhdeksi palvelupaketiksi.

Keskeisintä on, että tietty perusturvan taso pystytään turvaamaan kaikille kansalaisille mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja hyvin ilman väliinputoamisia. Luukulta toiselle hyppyyttäminen pitää saada loppumaan. Päätöksiä sosiaalituista täytyy myös saada nykyistä nopeammin, ja viivästyksiä tukien maksatuksissa on vähennettävä. Tämä on tarpeen mm. siksi, että työttömät voivat ottaa vastaan myös määräaikaista työtä ja ihmiset pystyvät muutoinkin suunnittelemaan elämäänsä paremmin.

Samalla, kun huolehdimme kaikille kuuluvasta perusturvasta ja -oikeuksista, on huolehdittava myös järjestelmän takaa toivottavasti löytyvästä ja syntyvästä todellisesta hyvinvoinnista. Turva ei saa viedä pohjaa ihmisten omalta aktiivisuudelta, vaan turvan tulee olla sen kannustajana ja tukena. Näiden tavoitteiden hengessä kokoomus on sitoutunut pitkäjänteiseen työhön sosiaaliturvan uudistamisessa.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2007... Arctic Need Oy