Perintöverotuksen kevennykset hyvään vauhtiin

Vanhasen-Kataisen hallituksen ensimmäiset perintöverouudistukset tulivat voimaan vuodenvaihteessa. Niiden myötä verotettavan perinnön alaraja nostettiin kaikkien perijöiden osalta 3 400 eurosta 20 000 euroon, minkä lisäksi leskille ja alaikäisille lapsille myönnettiin merkittävät lisävähennykset. Päätöksen seurauksena pienet ja keskisuuret perinnöt vapautuivat verosta kokonaan ja muidenkin verotaakka keveni huomattavasti. Arviolta yli 60 prosenttia perinnönsaajista saa nyt perintönsä täysin verottomana.

Seuraavaksi vuorossa on hallitusohjelmassa sovitun uudistuksen toisen osan, eli yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdosten helpottaminen perintöverotukseen tehtävillä täsmäkevennyksillä. Tavoitteena on edistää yritysten ja maatilojen toiminnan jatkumista sekä työpaikkojen säilymistä harjoitetun toiminnan yhteydessä.

Käytännössä on nyt päädytty ratkaisuun, jonka mukaan nykymallin mukaista verovapautta laajennetaan tämänhetkisestä 60 prosentista 80 prosenttiin yrityksen arvostamislain mukaisesta arvosta. Tällä tavalla ei päästä vielä täyteen verovapauteen kaiken tuotannollisen toiminnan osalta, mutta vältyttiin niiltä vaikeuksilta ja mahdollisilta lisärasituksilta, joita tuotannolliseen toimintaan kuuluvan omaisuuden erottelu muusta varallisuudesta olisi aiheuttanut.

Vaikka maatiloihin kuulumattomien metsätilojen osalta ei nyt vielä päästykään ratkaisuun, niin suunta on siis kautta linjan entistä keveämpään perintöverotukseen. Tätä voidaan pitää monin tavoin perusteltuna kehityksenä kohti perintöverotuksen kaikkinaista poistamista.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2007... Arctic Need Oy