Euroopassa uusia askelia

Vuoden 2001 Laekenin julistuksesta alkanut prosessi unionin perussopimusten uudistamiseksi ja yksinkertaistamiseksi on ollut pitkä ja mutkainen. Erinäisten takaiskujen jälkeen olemme kuitenkin nyt tilanteessa, että käsillämme on uusi Lissabonin sopimus, jonka hyväksymisen eduskunta on aloittanut. Kaikkiaan se on positiivinen asia.

Lissabonin sopimuksen keskiössä on tavoite parantaa unionin ulkopoliittista edustusta ja vahvistaa tätä kautta Euroopan ääntä maailmassa. Moni suomalainen kannatti EU-jäsenyyttä aikanaan sillä perusteella, että vihdoinkin kuuluisimme meille luonnolliseen eurooppalaiseen arvoyhteisöön, joka tiukassa paikassa huolehtisi omistaan.

Niin turvatakuu- kuin yhteisvastuulausekekin täydentävät luontevalla tavalla unionia. On luonnollista, että valtiot, jotka ovat sitoneet kohtalonsa yhteen muun muassa yhteisellä valuutalla, vakuuttavat, että ne auttavat yhdessä kaikin mahdollisin keinoin aseellisen hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenvaltiota. Turvatakuulauseke tekee siitä, mikä on aiemmin jätetty sanomatta, sopimuksiin kirjatun oikeudellisen normin.

On kuitenkin syytä muistaa, ettei turvatakuulauseketta varten ole rakennettu mitään sotilaallista järjestelmää. EU:lla ei ole olemassa mitään automaattisesti laukaistavaa koneistoa siltä varalta, että pahimman vaihtoehdon eteen jouduttaisiin. Avunannon velvoite ei toisaalta vähennäkään tarvetta kehittää Suomen yhteistyötä ja yhteensopivuutta Naton kanssa. Itse asiassa tilanne on juuri päinvastoin. Euroopan turvallisuuden kannalta Nato ja unionin keskinäisen avunannon velvoite ovat toisinaan vahvistavia järjestelmiä.

Yhdysvallatkin on viime aikoina, mm. Naton Bukarestin huippukokouksessa, kommentoinut myönteiseen sävyyn puhtaasti eurooppalaisten turvallisuusrakenteiden vahvistamista. Lähivuosina Euroopassa keskustellaan varmasti unionin puolustuspolitiikan kehittämisestä ja esimerkiksi unionin kriisinhallintaoperaatioita varten perustettujen operaatioesikuntien vahvistamisesta. Pienenä kansakuntana Suomen etu on olla mukana tässä kehityksessä.

Kokoomuksen mielestä myös jäsenyys Natossa vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja kansainvälistä asemaa. Suomen puolustaminen ja sen eteen tehdyt ratkaisut edellyttävät kansalaisten laajaa tukea. Näistä syistä on hyvin tärkeää, että maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikasta käydään avointa ja vilkasta keskustelua, vaikka mitään uusia perusratkaisuja ei olisi lähitulevaisuudessa odotettavissakaan.

Kokoomus kannattaa myös Lissabonin sopimuksen ratifiointia. Suomi saavuttaa omalta kannaltaan parhaat tulokset olemalla aktiivinen ja aloitteellinen jäsenmaa, joka toimii unionin uudistamisen ytimessä. Euroopan unioni on yhteisö ja yhteistyön väline, jonka avulla toteutetaan asioita, joita kukaan ei saa aikaan yksin. Lissabonin sopimus päivittää unionia toimimaan paremmin ja tehokkaammin laajentumisten jälkeisessä ajassa.

Ulla Karvo
Kansanedustaja (kok)


Copyright © 2007... Arctic Need Oy