Päätöksiä on tehtävä ajassa

Talouden tilanne on puhuttanut maailmanlaajuisesti, ja varsinkin USA:n tilannetta seurataan tarkasti. Suomella on ollut erinomainen talouskehitys viime vuosina, mutta kansainvälinen markkinatilanne on muuttunut. Epävarmuus markkinoilla on kasvanut, ja ennusteet tulevasta talouskehityksestä ovat heikentyneet.

Lapissakin on viimevuosina kehitys ollut kokonaisuutena otteen suotuisaa. Esimerkiksi maakunnan yritystoimipaikkojen liikevaihto kasvoi vuonna 2007 lähes 10 %. Kuitenkin työttömyys on noin kaksinkertainen maan keskiarvoon nähden. Ja nyt pitäisi varautua epävarmempiin olosuhteisiin. Uuden elinkeinoministeriön tavoitteena on luoda kattavampaa elinkeinopolitiikkaa, joka on työllisyyskehityksen kannalta äärimmäisen tärkeä muutos. Ei riitä, että keskitytään työttömyyden hoitamiseen, kun tosiasiassa pitäisi luoda uusia työpaikkoja.

Valtion työpaikat ovat jatkuvasti maakunnassa vähentyneet, vaikka tavoitteet ovat olleet toisenlaiset. Valtion toimintoja on tarkoitus alueellistaa pääkaupunkiseudulta muualle maahan vuoteen 2015 mennessä 4000-8000 työpaikan verran. Tavoite on niin haasteellinen, että sen toteutuminen on vähintäänkin kyseenalaista. Alueellistaminen onnistuu helpoiten sellaisten toimintojen osalta, jotka syntyvät uudelleen organisoinnin tuloksena, jotta vanhaa systeemiä ei tarvitsisi muuttaa sellaisenaan.

Paras keino työllisyyden hoitoon on keskittyminen yrittäjyyden tukemiseen. Uusien työpaikkojen syntyminen maakunnassa on todennäköisempää yksityiselle sektorille kuin julkiselle sektorille. Vanhojenkin työpaikkojen säilyttämisen vuoksi myös yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdosten perintöverotuksen huojennusta lisättiin aiemmasta 60 prosentista 80 prosenttiin. Työnteon on myös aina oltava kannattavaa, ja palkkaverotuksenkin keventäminen on tämän vuoksi tärkeää.

Lisäksi viime aikoina on puhuttu paljon ruuan hinnasta ja inflaatiosta. Osa ruuan hinnan noususta johtuu kansainvälisestä kehityksestä. Ruokaa on tarjolla kysyntää vähemmän. Inflaatiosta taas iso osa on johtunut ruuan hinnan noususta ja toisaalta yhä vain kallistuvasta öljystä. Ja Suomessa inflaatiota ovat lisänneet myös viime syksyn kalliit palkkaratkaisut.

Hallitusohjelman mukaisesti ruuan arvonlisäveroa joka tapauksessa alennetaan ensi vuonna, ja hallituksen kaavailemat tuloveron kevennyksetkin ovat varmasti tervetulleita. Kotimaisen kysynnän ylläpitäminen ja kasvu takaavat vakaan talouden. Talous on sittenkin edelleen suuri haaste, joka edellyttää vastuullista talouspolitiikkaa. Samalla on kyettävä varautumaan väestön ikääntymisen ja jatkettava panostusta ihmisten työssä jaksamisen ja työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen kaltaisiin erityiskysymyksiin.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2007... Arctic Need Oy