Hyvät kuulijat!

Täällä kesäflunssainen Ulla Karvo vielä juhannuksen jälkeisestä eduskunnasta.

Kevät on ollut vilkas ja työntäyteinen, mutta myös varsin kirjavan julkisuuden värittämä. Suurin osa eduskunnan toiminnoista on nyt jo joka tapauksessa jäänyt kesätauolle, mikä antaa hyvän tilaisuuden hiljentyä hetkeksi ja käydä lävitse menneen kevään tapahtumia.

* * *

Kaiken kaikkiaan kevään poliittista keskustelua ja politiikan julkikuvaa ovat varjostaneet erilaiset kohut. Tammikuussa uutisoitiin eduskunnan teettämän seksuaalista häirintää koskeneen kyselyn tuloksia. Asia otettiin tosissaan ja eduskunnan hallinto puuttui kyselyn tuloksiin ripeillä toimilla. Vain muutamia viikkoja tämän keskustelun jälkeen oli vuorossa ulkoministerin tekstiviestikohu, joka päättyi huhtikuun alussa ministerinvaihtoon. Etenkin jälkimmäinen kohu kasvoi ennennäkemättömiin mittasuhteisiin ja on aiheellisesti herättänyt myös kysymyksiä median roolista politiikan uutisoinnissa.

Vaikka näilläkin kohuilla on ollut myös positiivisia vaikutuksia, niin ne antavat aihetta myös kriittiseen arviointiin. Samaan aikaan eduskunnan käsittelyssä olivat niin valtion talouden kehyksiä koskeva lainsäädäntö kuin myös historiallisen suuria väylähankkeita sisältänyt liikennepoliittinen selonteko. Molemmat olivat kevään eduskuntatyössä aivan keskeisimpiä asioita, eikä medialla ollut kohujen takia riittävää halua uutisoida näiden hankkeiden sisällöistä.

Kevään suurimmaksi puheenaiheeksi nousi toukokuussa virinnyt keskustelu vaalirahoituksesta. Jo alkumetreillä keskustelu ajautui väärille raiteille, kun täysin laillinen vaalituki rinnastettiin hämäräperäiseen toimintaan ja joissakin tapauksissa suoranaiseen lahjontaan. On äärimmäisen tärkeää, ettei väärinkäytöksiä hyväksytä. Varsin moni puheenvuoro vaalirahakeskustelussa oli kuitenkin ilmoille heitetty perätön väite.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti välittömästi vaalirahoitusta koskeneen keskustelun alettua, että ne edustajat ryhmässämme, jotka kokivat tarvetta täydentää ilmoituksiaan, sen myös välittömästi tekivät. Näin avoimimmalla mahdollisella tavalla tuotiin kaikki tieto asiaan liittyen julki yhdellä kertaa. Tämä kuin myös harjoittamamme politiikka ylipäätään selittävät myös varmasti sitä, ettei kokoomuksen kannatus ole kärsinyt vaalirahakeskustelusta. Kohun hyvä tulos on ollut lainsäädännön tarkentaminen ja tulkinnanvaraisuuden vähentäminen. Näin saadaan jatkossa lisättyä läpinäkyvyyttä ja avoimuutta ja myös ehdokkaat saavat tietoa oikeista toimintatavoista.

Kevätkauden suuria linjoja luotiin valtiontalouden kehyksistä päätettäessä. Lopputuloksena syntyi erinomainen kokonaisuus, jolla tuetaan työllisyyttä, osaamista ja innovaatioita sekä torjutaan ilmastonmuutosta. Viime viikolla hyväksyttiin vielä hallituksen esitys vuoden 2008 toiseksi lisätalousarvioksi.

Vaikka maailmantalouden heilahtelut kantavat aina omat aaltonsa Suomeenkin, olemme pystyneet tukemaan myös myönteistä kehitystä. Inflaation kiihtymisestä huolimatta palkansaajien, eläkeläisten kuin ylipäätään kotitalouksien ostovoima on tutkimusten mukaan lisääntynyt. Yleistä taloutta heilautteleviin öljyn markkinahintoihin emme juuri pysty vaikuttamaan. Lapin kokoomus on kuitenkin vaatinut, että kaikki mahdolliset sopeutumiskeinot selvitetään. Jatkossa on keskityttävä tarkan talouden politiikkaan.

Lappi-työryhmän väliraportin valmistuminen oli osaltaan hieno asia. Raportissa esitetään monia konkreettisia keinoja aluekehityksemme tueksi. Vaikka kaikkia kysymyksiä ei vielä ehdittykään käsitellä loppuun, antaa raportti hyviä eväitä jo ensi vuottakin koskevaan budjettisuunnitteluun.

Syksyn kuntavaaleissa käsitellään niin ikään maakuntamme tulevaisuudelle keskeisiä asioita. Toivottavaa onkin, että ne saavatkin ansaitsemansa näkyvyyden myös poliittisessa keskustelussa. Erilaisia yllätyksiä ja muita huomiota herättäviä teemoja voi aina nousta esiin ja ne vaativat luonnollisesti oman käsittelynsä. Ne eivät kuitenkaan vie mahdollisuuksia pitää esillä muitakin asioita, jotka katsotaan tärkeiksi.

* * *

Niin politiikan syksyyn kuin muutoinkin alkavaan syyskauteen latautuessa olennaista on myös rentoutuminen. Omat lomani tulen viettämään pitkälti perhepiirissä. Toivon jokaiselle oikein rauhallista ja mukavaa kesää. Syksyllä palaamme asiaan! Ystävällisin terveisin Ulla Karvo


Copyright © 2007... Arctic Need Oy