Ostovoiman merkityksestä talouden kehitykselle

Taloudellisen tilanteen epävarmuus sekä ruuan ja polttoaineiden kallistuminen ovat nousseet otsikoihin. Lähes päivittäin voi lukea lehdistä, kuinka dieselin hinta on kohonnut uuteen ennätykseen ja maitolitra kallistunut. Perheelliset, asuntovelalliset ja pienituloiset ovat huolissaan omasta pärjäämisestään.

Olemme saaneet nauttia vuosia pitkään kestäneestä talouskasvusta ja suhteellisen matalasta inflaatiosta, mutta viime vuoden loppupuolelta lähtien kuluttajahintojen nousu on kiihtynyt maailmanlaajuisesti. Euroalueella se on noussut 1-2 prosentin tuntumasta yli 3 prosenttiin.

Inflaation kiihtymisen taustalla on erityisesti öljyn ja elintarvikkeiden hintojen voimakas nousu, mikä heijastuu useimpien elämään ja näkyy bensa- ja dieselpumpuilla sekä ruokakaupassa. Lisähuolena on epävakaiden rahoitusmarkkinoiden vauhdittama markkinakorkojen nousu, mikä uhkaa kiristää monen asuntovelallisen taloutta.

Tilanteessa ei ole kuitenkaan syytä vaipua epätoivoon. Suomessa kotimainen markkinatilanne on yhä vakaa, talous jatkaa edelleen kasvuaan ja työllisyystilanne on parempi kuin kahteenkymmeneen vuoteen. Suomen viennistä riippuva talous vaatii veturikseen kansainvälistä talouskasvua. Yhdysvalloissa kasvu voi hidastua, mutta toisaalta kasvun arvioidaan jatkuvan hyvänä kehittyvissä Aasian talouksissa, erityisesti Kiinassa ja Intiassa.

Eniten kotitalouksien tuloihin ja ostovoimaan vaikuttavat talouden kasvu ja työllisyyden parantuminen. Suurin osa työssä olevista saa tuntuvat palkankorotukset, mikä auttaa perheitä elinkustannusten kallistuessa. Hallituksen tavoitteena on nimenomaan lisätä työllisyyttä entisestään, sillä työn tekeminen on paras keino taata tulokehitys. Konkreettisiin työllisyyttä edistäviin toimiin on ryhdytty heti hallitusohjelman kirjoittamisesta lähtien, ja työllisyys onkin noussut kuluvana vuonna jo 70 prosenttiin.

Suomessakin inflaatio on kiihtynyt. Viimeisin luku on toukokuulta, jolloin inflaatio oli 4,2 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kansalaisen kannalta kuitenkin tärkeämpää on ostovoiman kehitys. Ostovoimalla mitataan sitä, kuinka paljon käytettävissä olevilla tuloilla saa tavaroita ja palveluja. Tulojen kehitys, esimerkiksi palkankorotusten taso, vaikuttaa ostovoimaan, mutta siihen vaikuttavat muutkin seikat, erityisesti inflaatio. Näin ollen tulot ja ostovoima voivat kehittyä eri tahtia.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan kuluttajien ostovoima todella kasvaa inflaatiosta huolimatta. Palkansaajien ja kotitalouksien ostovoima lisääntyy tänä vuonna noin 2 %. Ostovoiman kehityksessä on jo sisällä hintojen nousu, eli kiihtynyt inflaatio ei syö kansalaisten kasvavia tuloja kokonaan, kuten oppositio on väittänyt.

Ennusteiden mukaan inflaatiotilanne on helpottumassa jo ensi vuonna. Palkansaajien ostovoiman kasvun kannalta vuodesta 2009 voi ennustaa positiivista: Palkankorotukset pysyvät korkealla tasolla, inflaatiovauhti hidastuu, suunnitteilla olevat tuloveron alennukset nostavat ostovoimaa ja saman tekee myös ruoan arvonlisäveron alennus viidellä prosenttiyksiköllä ensi vuoden lokakuusta lähtien. Ruoan hinnan lasku pienentää inflaatiota ja auttaa nimenomaan niitä pienituloisia kotitalouksia, joissa merkittävä osa tuloista kuluu välttämättömiin elintarvikkeisiin.

Jotta ennusteet toteutuisivat, on lähitulevaisuudessa noudatettava tarkkaa talouspolitiikkaa.

Hyvää ja rentouttavaa kesän jatkoa kaikille!

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok.)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy