Haasteita ja mahdollisuuksia

Reilu vuosi eduskunnassa on opettanut, että tietous Lapista ja maakunnan olosuhteista on Helsingissä hyvin puutteellista. Lappilaisena usein tuntuu, että muut tekevät päätöksiä meidän puolestamme ilman, että saamme äänemme kuuluviin. Tämä ei ole pelkästään harhaluulo. Joka paikasta löytyy niin sanottuja asiantuntijoita, jotka tietävät muka paremmin, miten maakuntaamme on kehitettävä.

Kaikilla näyttää olevan mielipide Lapin tulevaisuudesta. Kysymys on nimenomaan mielipiteestä, joka yleensä perustuu mutu-tuntumaan – ei tietoon. Näiden asiantuntijoiden toivoisi pääsevän itse joskus hankkimaan elantonsa harvaan asutussa ja pitkien välimatkojen maakunnassa. Kaiken säilömiseen tähtäävällä mentaliteetilla ei Lappia pidetä asuttuna.

Lapin talouskehitys on ollut viime vuosina myönteistä. Esimerkiksi maakunnan yritystoimipaikkojen liikevaihto kasvoi vuonna 2007 lähes 10 %. Maailmanlaajuinen epävarmuus talouden tulevaisuudesta heittää varmasti varjonsa myös Lappiin, mutta siihen on varauduttava. Eri elinkeinojen yhteensovittaminen on elintärkeää talouden vakauden säilyttämisessä. Rakennemuutoksiin on parhaan mukaan pyrittävä sopeutumaan ja uusia mahdollisuuksia on osattava hyödyntää.

Hallitukselle kuuluukin kiitos siitä, että se on ottanut aktiivisen roolin myös lappilaisen elinkeinotoiminnan edistämisessä. Muun muassa lisäbudjetissa sovittu valmius päättää Kevitsan kaivoshankkeen liikenneyhteyksien vaatimista valtuuksista, kun kaivoshankkeelle on myönnetty tarvittavat luvat, on Lapille tärkeä sitoumus. Maakuntien ja niiden infrastruktuurin kehittäminen turvaa tasapainoista aluekehitystä.

Alueellisten ja paikallisten ongelmien esiin tuomisella voidaan saada muutoksia aikaan. Hyvä esimerkki alueellisten tarpeiden huomioimisesta on laki vihkimisoikeudesta. Viime vuosina kehitetty uusi matkailutuote, jolla tarjotaan avioitumismahdollisuuksia eksoottisessa Lapissa, uhkasi tyrehtyä siviilivihkimiseen oikeutettujen henkilöiden vähyyteen. Uusi laki tuo helpotuksen tilanteeseen lisäämällä vihkimisen oikeutettujen virkamiesten määrää. Kesämatkailuun liittyen alueellisesti tärkeä päätös on ollut lohiasetus. Alun perin esitetyistä epäilyistä huolimatta lohta on saatu hyvin. Tilanne on saatava vakiintumaan, jottei liian suuri vuosittainen vaihtelu haittaisi elinkeinon kehittämistä.

Edellä esitetyt esimerkit ovat pieniä askeleita eteenpäin nimenomaan Lapin kannalta tärkeiden elinkeinojen kehittämisessä. Kaivannaisteollisuus ja matkailu ovat varmasti tulevaisuudessa vahvoja aloja maakunnassa, mutta niiden erilaisuudesta johtuen myös niiden yhteensovittaminen on tärkeää. Toisaalta ottaen huomioon Lapin laajuuden ei turhia yhteensovittamisongelmia pitäisi syntyä eikä synnyttää.

Lapilla on myös sijaintinsa puolesta paljon mahdollisuuksia edessä, kun Luoteis-Venäjän kehitys edistyy. Alueen luonnonvarojen käyttöön saattaminen on suuri projekti, jossa kannattaa myös meidän olla mukana.

Haasteita riittää varmasti joka sektorilla ja kaikkeen kehittämiseen liittyy inhimillinen ulottuvuus. Myös Lapissa väestön ikääntyminen asettaa erityisiä paineita. Osana varautumista väestön ikääntymiseen on jatkettava panostuksia ihmisten työssäjaksamisen sekä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen kaltaisiin haasteisiin. Yhteiskunnalliset päätökset on tehtävä ihmisten lähtökohdista ja ihmisiä varten.

Aurinkoista kesän jatkoa kaikille!

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok.)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy