Aaltoja koulumaailmasta

Koulujen kellot ovat soineet jälleen tänä syksynä monelle koululaiselle ja opetustyön ammattilaiselle. Kesälomien päätyttyä on palattu myös monien niiden haasteiden pariin, joihin nykyinen hallituskin on omilla toimillaan paneutunut. Opetusministeriön hallinnonalalla on tapahtunut viimeksi kuluneen vuoden aikana paljon. Opetusministeri Sari Sarkomaan (kok) johdolla on käynnistetty useita eri hankkeita, joiden avulla on pyritty paitsi kehittämään opetuksen laatua, niin myös parantamaan kouluviihtyvyyttä ja edistämään erilaisten tarpeiden huomiointia.

Peruskoulujen osalta on panostettu erityisesti niin sanottuun POP:iin, eli Peruskoulu paremmaksi-ohjelmaan. Alkuvaiheen painopisteitä ovat olleet muun muassa tehostettua ja erityistä tukea kaipaavien oppilaiden opetus, oppilaanohjaus, kerhotoiminta ja kodin ja koulun yhteistyö. Ensi kevääksi valmistellaan perusopetuksen kansallisia laatukriteerejä, joiden tavoitteena on opetuksen korkean laadun ja monipuolisen tarjonnan turvaaminen kaikkialla Suomessa. Ohjelma on hieno osoitus siitä, mitä voidaan saada aikaan, kun ikäluokkien pienenemisestä vapautuvat voimavarat suunnataan nyt oikeasti koulutuksen laadun kehittämiseen.

Merkittävä ilonaihe ovat olleet myös niin sanotun Kiva koulu-hankkeen tulokset. Ohjelmaa toteuttaneissa koekouluissa sekä toistuvasti kiusatuksi tulevien että kiusaavien lasten osuus väheni viime lukuvuonna jopa 40 prosentilla. Yhtä hyviä tuloksia ei ole saatu aiemmin missään päin maailmaa. Kiusaamisen nollatoleranssin mukaisesti päämääräksi on nyt asetettu, että ohjelma on jokaisen koulun käytössä ensi syksynä. Mukaan lähtevien koulujen henkilökuntaa koulutetaan jo keväällä.

Peruskoulutusta koskevien hankkeiden ohella tärkeitä selvityksiä on käynnissä muun muassa lukio- ja aikuiskoulutuksien kehittämisestä sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Ammatilliseen koulutukseen on järjestetty tuntuvasti lisää aloituspaikkoja, ja pyrkimys on vielä kasvattaa niiden lukumäärää yhä kohoavan kysynnän tyydyttämiseksi.

Korkeakoulupuolella syksyn ajankohtaisimpia aiheita on nyt lausunnoilla oleva uusi yliopistolaki. Uudistuksen myötä yliopistoille tarjotaan entistä enemmän autonomiaa ja mahdollisuuksia kehittää toimintaansa. Vaikka ulkopuolisen rahoituksen hankintaakin halutaan näin edistää, valtio on jatkossakin takaamassa kaikkien yliopistojen perusrahoitusta.

Koulutus ja sivistys ovat yhteiskunnassa korvaamattomia arvoja. Ne auttavat selviämään niin kansainvälisen kilpailun kuin kotimaisten työmarkkinoiden paineissa, mutta avaavat uusia näköaloja myös meihin itseemme ja oman osaamisemme ja ymmärtämisemme kehittämiseen. Tulevaisuuden Suomi onkin toivottavasti sellainen paikka, jossa mahdollisuuksien aallot kantautuvat jokaisen arkeen.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy