Kokoomus piti poliiseille antamansa lupaukset

Yhä kasvava väkivaltarikollisuus huolestuttaa sekä kansalaisia että poliisia. Viime vuonna poliisin tietoon tuli lähes 35 000 pahoinpitelyrikosta. Tekojen törkeysaste on myös noussut, pahoinpitelyt ovat yhä raaempia ja ennalta arvaamattomampia.

Juuri päättyneessä hallituksen budjettiriihessä sinivihreä hallitus osoitti poliisin toiminnan tason ja poliisimiesten lukumäärän ylläpitoon 15 miljoonaa euroa lisää ja teletunnistetietojen säilyttämiseen miljoona euroa vuodelle 2009. Kokoomus on jo hallituskauden alussa linjannut, että kenttätyössä toimivien poliisien määrää ei saada laskea. Kokoomuksen tavoitteena on saada lisää poliiseja asutuskeskuksiin vastaamaan kasvaneen väkivaltarikollisuuden ongelmaan. Tavoitteeseen pyritään sekä budjettipäätöksin että hallinnollisin keinoin. Ensimmäinen osa lupauksesta täytettiin riihen päätöksin.

Poliisihallinnossa on jo pitkään tarvittu ennustettavuutta. Tempoileva henkilöstöpolitiikka ei ole ollut eduksi kenellekään, ja jokavuotinen rutina rahojen loppumisesta ennen aikojaan on kokoomuksen mielestä tiensä päässä. Poliisin henkilöstötarpeesta onkin valmistumassa pitkän aikavälin suunnitelma vuoden 2008 loppuun mennessä.

Parhaillaan istuva poliisin resurssitasotyöryhmä ottaa kantaa muun muassa henkilöstön määrään, joka on vuosikymmenet ollut hiertävänä kivenä kengässä. Toivomuksena on, että poliisin toiminta voitaisiin vihdoinkin vakiinnuttaa järkevälle tasolle. Uudistuksella toivotaan myös resurssien vapautumista entistä enemmän operatiivisen toiminnan puolelle.

Sisäasiainministeriössä on myös uuden poliisiylijohtaja Mikko Paateron myötä pantu vireille lukuisia uudistuksia. Poliisitoiminnan kannalta keskeinen lainsäädäntö, esitutkinta-, pakkokeino- ja poliisilait, on tarkoitus uudistaa vuonna 2009. Tavoitteeksi on niin ikään asetettu, että poliisi- ja pelastustoimi sekä rajavartiolaitos osallistuvat osaltaan sisäisen turvallisuuden ylläpitämiseen siten, että Suomi on Euroopan turvallisin maa vuonna 2015.

Ennaltaehkäisevä toiminta on tärkeää, ja rahaa ja henkilöstöä on suunnattava juuri tähän toimintaan. Väkivaltarikollisuuden torjunnassa painotetaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvan rikollisuuden ja väkivallan ennalta ehkäisyä. Poliisi vaikuttaa siihen, että kaikilla kunnilla on turvallisuussuunnitelmat, joissa linjataan muun muassa perhe- ja läheisväkivallan ennalta ehkäisevät toimenpiteet.

Hallituskauden alussa kokoomus päätti palauttaa edellisten hallituskausien aikana horjuneen kansalaisten luottamuksen poliisin toimintaan. Kokoomus tekee jatkossakin kaiken voitavansa, jotta poliisin toimintakyky ja riittävät resurssit turvataan. Lupaukset pidetään jatkossakin.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy