Lokakuun radiopakina -08

Hyvät kuulijat!

Monet varmaan miettivät maailman ja kotimaan tapahtumia ja uutisointia seuratessaan, mihin me olemme menossa. Turvallisuus-, talous- ja ympäristöasiat ovat ehkä päällimmäisiä huolenaiheita ihmisten mielissä. Nämä kaikki ovat myös sidoksissa toisiinsa niin kotimaan tasolla kuin globaalistikin.

Turvallisuuden osalta puhutaan sekä sisäisestä että ulkoisesta turvallisuudesta. Olemme tottuneet Suomessa siihen ajatukseen, että meillä on turvallisempaa kuin muualla. Viimeisen vuoden aikana on kuitenkin tapahtunut paljon sellaista, mikä horjuttaa uskoa suomalaiseen lintukotoon. Jokelan ja Kauhajoen tragediat ovat heijastuksia ikävistä globaaleista ilmiöistä, jotka ovat rantautuneet Suomeen. Ulkoisessa turvallisuudessa olemme heränneet lähialueiden tapahtumien myötä uuteen aikaan.

Talousuutisointia seuratessa edellisen laman vaikutukset tulevat hakematta mieleen. Koska taloudessa on aina nousuja ja laskuja, olisi helppo ennustaa, että lama tulee kuitenkin -joskus. Nyt olemme onneksi vakaammassa taloudellisessa tilanteessa kuin 1990-luvun alussa, mutta jonkinasteinen talouden hidastuminen on meilläkin menossa. Emme voi täysin välttyä globaaleilta talousvaikutuksilta, mutta voimme myös itse edesauttaa toimillamme Suomen talouden sietokykyä.

Ympäristöön liittyen ilmaston lämpeneminen on uhkakuva, joka vaikuttaa kaikkeen. Ennusteiden mukaan Suomi olisi aluksi hyötyjän asemassa, mutta seurauksia on vaikea ennakoida. Maailmanlaajuisesti ilmaston lämpeneminen aiheuttaa monia kauhuskenaarioita. Puhutaan ruuan ja veden saannin vaikeutumisen myötä syntyvistä pakolaisvirroista, erilaisten epidemioiden lisääntymisistä ja jopa hyönteistuholaisten leviämisistä. Hyötyjistä on siis vaikea puhua, kun ongelmat ovat maailmanlaajuisia.

Lapin kannalta tilannetta voidaan tarkastella monelta suunnalta. Lapin talous perustuu paljolti palvelutalouteen ja resurssitalouteen. Palveluista keskeisessä asemassa on matkailuelinkeino, ja resurssien ansiosta kaivannaisteollisuus on nousussa. Jos peilataan näitä elinkeinoja maailmanlaajuisesti, meidänkin tulee varautua epävarmempaan tulevaisuuteen.

Globaalilla talouskehityksellä on merkitystä matkailuelinkeinolle. Turvallisuus on ollut niin ikään vahva imagotekijä matkailun myynnissä. Suomi-kuva on tässä suhteessa kolhiintunut. Kaivannaisteollisuus on myös vahvasti sidoksissa maailmanmarkkinatilanteeseen sen mukaan, kuinka raaka-aineiden hinnat kehittyvät.

Yhdysvallat on kaikista vaikeuksistaan huolimatta yhä maailman suurin talous. Juuri siksi sen ongelmien vaikutukset ovat niin merkittävät maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi Kiinan talous on kooltaan viidesosa Yhdysvaltojen taloudesta ja sen markkinat ovat edelleen kasvussa. Lisäksi Kiinassa kasvua tapahtuu meidän kannalta tärkeillä aloilla, joten siellä on myös mahdollisuuksia.

Modernissa yhteiskunnassa kriisit ovat yhä monimutkaisempia, ja niiden ymmärtäminen ja hallinta on entistä vaikeampaa. Edellytetään entistä laajempaa eri hallinnonalojen, yritysten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä.

Yhteiskunnan perusta on yksilö – ihminen. Ihmisellä täytyy olla mahdollisuus kuulua yhteisöön, tuntea olevansa yhteisön jäsen. Kaikkien uhkakuvien maailmassa yhteisöllisyys luo turvallisuutta ja toisistamme välittäminen antaa meille voimia. Julkisen hallinnon tehtävä on tarjota puitteet hyvälle elämälle. Sen on oltava mahdollistaja, joka antaa ihmisille mahdollisuuden toteuttaa hyvää elämää. Paljon on siis meistä itsestä kiinni.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok.)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy