Karvo: Aluepoliittisten toimien kehittämistä on jatkettava

Lapin kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Ulla Karvo korostaa työkalupakin laajuuden merkitystä pyrittäessä vastaamaan pohjoiselle ominaisiin haasteisiin.

Karvon mukaan alueiden elinvoimaisuus syntyy jos on perimmältään syntyäkseen niiden ihmisten ja yhteisöjen toimesta, jotka alueilla asuvat ja toimivat tai harkitsevat muuttamista. Valtiovalta voi kuitenkin monin eri tavoin luoda edellytyksiä sekä erilaisia houkuttimia jäädä, tulla tai palata.

- Poliisin tietohallintokeskuksen kehitys Rovaniemellä ja omalta osaltaan esimerkiksi Kelan puhelinpalvelujen tuominen Kemijärvelle ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, mitä alueellistamisella voidaan saada aikaan.

Mielenkiintoisena mahdollisuutena ihmisten sitouttamiseksi Karvo nostaa esille myös muun muassa Lappi-työryhmän esittämän syrjäisyysvähennyksen, joka voitaisiin ottaa käyttöön Lapin ja Itä-Suomen vaikeimmilla alueilla. Tavoitteena sillä olisi osaavan henkilöstön saatavuuden turvaaminen ja pitkistä etäisyyksistä sekä kylmästä ilmastosta aiheutuvien kustannuksien kompensoiminen.

- Tällaisilla ratkaisuilla ei voida koskaan taata alueen tulevaisuutta, mutta niillä voidaan silti tuoda helpotusta alueiden vaikeaan kilpailuasemaan. Yleisessä tiedossa on, miten hankalaa erityisesti nuorta väestöään menettävien kuntien on pystyä huolehtimaan edes välttämättömimpien peruspalvelujen tuottamisesta. Työnantajan sosiaaliturvamaksukokeilun kehittämisessä sekä esimerkiksi pienille ja mikroyrityksille kohdennettavissa toimintatuissa voisi myös edelleen piillä omat mahdollisuutensa.


Copyright © 2008... Arctic Need Oy