Uutta Rovaniemeä rakentamassa

Lokakuun kunnallisvaalit toivat mukanaan historiallisia muutoksia Suomen kuntakenttään. Kokoomus nousi ensimmäistä kertaa historiassaan Suomen selkeästi suurimmaksi kuntapuolueeksi keskustan ja demarien menettäessä kannatustaan. Rovaniemelläkin kokoomuksen valtuustopaikat lisääntyivät jopa neljällä keskustan menettäessä kuusi ja demarienkin yhden valtuustopaikan. Kokoomus vahvistikin näin ollen tuntuvasti asemaansa Rovaniemen toiseksi luotetuimpana puolueena.

Tärkeimpiä menestystekijöitä näissä vaaleissa olivat varmasti paitsi onnistunut ehdokasasettelu, niin myös se politiikan linja, jota kokoomuksen on nähty eri tahoilla harjoittavan. Puheenjohtaja Jyrki Kataisen johdolla ja monien muidenkin näkyvien kokoomuslaisten myötävaikutuksella puolue on saanut tuotua esiin osaamistaan ja kyennyt samalla monipuolistamaan julkisuuskuvaansa. Tämä on innostanut mukaan yhä uusia ehdokkaita ja muita tukijoita.

Kuten kaikissa muissakin kaupungeissa ja kunnissa, Rovaniemelläkin kokoomuksen keskeisin päämäärä on välittää ihmisille hyvän elämän eväitä. Politiikan keinoin niitä voidaan tuottaa sekä luomalla edellytyksiä ihmisten toimeentulolle että pyrkimällä järjestämään mahdollisimman laadukkaat koulutus-, terveys- ym. palvelut.

Asuin- ja muun ympäristön viihtyisyys ja toimivuus ovat monessa suhteessa ratkaisevimpia. Yritykset ja ihmiset tekevät omat sijaintipäätöksensä sillä perusteella, minkä he katsovat sopivan itselleen parhaiten. Kulttuuri- ja elinkeinoelämältään sekä infrastruktuuriltaan kehittyvä kaupunki saa alueeseen entuudestaan vähemmän kiintyneitäkin tai muutoin muuttopaineita kokevia jäämään tai tulemaan.

Uusi yhdistynyt Rovaniemi on osaltaan onnistunut lunastamaan paikkansa kasvavana ja kehittyvänä keskuksena. Verrattain positiivisessa suunnassa olleet asukas- ja työllisyysluvut luovat uskoa myös alueen tulevaisuuteen. Talouden tasapainottaminen ja palvelutuotannon järjestelyt ovat silti edelleen haasteita, jotka korostuvat myös seuraavalla valtuustokaudella.

Olennaisessa osassa jatkossakin on paitsi olemassa olevien resurssien käyttäminen niin myös niitä tukevien ulkopuolisten panosten hyödyntäminen. Kokoomus on esimerkiksi hallitusvallassa ollessaan tehnyt Rovaniemelle tärkeitä alueellistamispäätöksiä. Poliisin tietohallintokeskuksen tulo ja kehitys ovat tästä kirkkaimpia esimerkkejä aikana, jolloin yleinen paine on ollut keventää julkista hallintoa. Ministeri Risikon päätöksillä olemme saamassa alueelle varsin tervetulleita sosiaali- ja terveydenhuollonkin lisätyöpaikkoja. Alan lupa- ja valvontavirastona toimivan Valviran toiminnot sopivat hyvin Rovaniemelle, ja toivottavaa on, että tälläkin päätöksellä on myönteisiä seurannaisvaikutuksia.

Kaiken kaikkiaan tuntuu hyvältä palata myös kunnallispolitiikkaan ja osallistua sitäkin kautta uuden Rovaniemen rakentamiseen. Valtuustotyön arjessa uskon parhaan jäljen syntyvän ryhmärajat ylittävällä, rakentavalla ja avoimella yhteistyöllä. Kunhan realiteetit huomioidaan eikä sorruta turhaan kuppikuntaisuuteen, tulevaisuus on vakaalla pohjalla.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy