Karvo: Valtionosuusuudistuksesta pysyvämmät ratkaisut kuntatalouteen

Eduskunnan budjettikeskustelussa puhunut kansanedustaja Ulla Karvo (kok) puolustaa hallituksen toimintaa nykyisessä suhdannetilanteessa.

- Päätetyt veronkevennykset, kuten muutkin elvytystoimet, ovat hyvin perustellut ja harkitusti mitoitetut. On myös tärkeää, että tilannetta on varauduttu tarkastelemaan uudelleen jo alkuvuodesta vuoden ensimmäisen lisäbudjetin yhteydessä, jotta mahdolliset lisätoimenpiteet osataan räätälöidä mahdollisimman hyvin ajan kanssa tarkentuvia tulevaisuudennäkymiä vastaaviksi.

Lisäksi Karvo kiinnittää huomiota taloudellisen epävarmuuden kunnille tuomiin haasteisiin.

- Yleinen taloudellinen tilanne ei voi olla heijastumatta kuntatalouteenkin, mutta elvyttävät toimet tulevat myös sen avuksi. Erityisen keskeisessä asemassa vähänkään pidemmällä aikavälillä on tällä vaalikaudella valmisteluun otettu kuntien valtionosuusuudistus, jota kautta on löydettävä pysyvämmät rahoitusratkaisut Lappiinkin, jossa kuntaliitoksilla saavutettavissa olevat hyödyt olisivat rajattuja.

- Kuntien harkinnanvaraisia avustuksia on pidettävä vain välttämättömänä hätäapuna. Uutena lisähaasteena ovat ilmaantuneet myös EU:n komission tiukentuneet näkemykset pohjoisten alueiden verrattain vähäisistä aluetukitarpeista. Ajatus siitä, että muuttuva maailmantilanne koskisi jotenkin vähemmän pohjoista kuin eteläisempää Eurooppaa, on vailla pohjaa ja sen oikaisemiseksi on toimittava kaikilla rintamilla.


Copyright © 2008... Arctic Need Oy