Katse tulevaisuuteen

Tilastokeskuksen joulukuisen tutkimuksen mukaan suomalaisten odotukset maan taloudesta ja työllisyydestä ovat nyt alimmillaan kuluttajabarometrin parikymmenvuotisen historian aikana. Toisaalta tuore mielipidekysely paljastaa, että työttömyyden torjunta on ohittanut ilmastonmuutoksen hillitsemisen kansalaisten tärkeimpinä pitämien tavoitteiden listalla.

Molemmat tulokset kertovat ihmisten kasvavasta epävarmuudesta ja huolesta siitä, mihin kansainvälinen talouskriisi on meitä viemässä. Monia uutisia on pidetty negatiivisina merkkeinä, ja jonkinlaista lisähämmennystä on varmasti aiheuttanut sekin, että monet tahot ovat avoimesti tunnustaneet kyvyttömyytensä ennustaa tulevaa kehitystä. Varmaa lieneekin vain se, että täydellistä tietoa ei ole kenelläkään. Kaikki, mitä voimme tehdä, onkin yrittää olemassa olevien resurssiemme puitteissa varautua ja reagoida edessä oleviin tilanteisiin.

Tärkeintä mutta myös haasteellisinta on luottamuksen palauttaminen niin yritysrahoitus- kuin kuluttajamarkkinoillakin. On selvää, ettei tämä voi tapahtua hetkessä, mutta kuten historiakin on osoittanut, vaikeistakin tilanteista voidaan selvitä, kunhan tahtoa riittää.

Muiden muassa myös Suomen hallitus on turvautunut määrätietoiseen elvytykseen. Yleisten veronkevennysten ja verovähennysten ohella on pyritty räätälöimään erityisesti lainoitukseen syntyneitä solmuja avaavia ratkaisuja. Parhaillaan valmistelussa on jo valtion ensimmäinen lisäbudjettikin kuluvalle vuodelle, jossa uusia lisätoimia on mahdollisuus ottaa käyttöön.

Erilaisia esityksiä on tehty runsaasti mm. asuntorakentamisen ja kaupan vauhdittamiseksi, samoin kuin yritysrahoituksen helpottamiseksi. Tulevina viikkoina ja kuukausina näitä käydäänkin nyt tarkalla seulalla lävitse. Niin suuri paine kuin mahdollisimman mittavien päätösten tekemiseen onkin olemassa, niin vähintään yhtä olennaista on välttyä pahentamasta tilannetta harkitsemattomilla ratkaisuilla.

Kuten valtiovarainministeri Katainen on omissa puheissaan todennut, pääpaino on nyt työllisyyttä tukevien lisäpanostusten etsimisellä ja yksityistä sektoria vaivaavien luottamushaasteiden purkamisessa. Kysymyksessä eivät ole vain hallituksen sisäiset talkoot, vaan koko yhteiskunnan yhteinen asia. Jokainen yritys ja kotitalouskin vaikuttaa osaltaan siihen, mihin suuntaan tilanne kehittyy.

Kirkkaimpana valopilkkuna kaiken tietämättömyyden ja epävarmuuden keskellä voidaankin pitää ennen kaikkea sitä, mitä kaikki tuntuvat nyt haluavan ja mihin ympäri maailmaa myös vakaasti pyritään: talouden nousuun. Niin kuin kaikki gallupitkin vahvistavat, niin ihmiset eivät ole menettäneet kiinnostustaan hyvinvointiin, joka voi syntyä vain yhteisellä toiminnalla.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy