Hyvät Lapin radion kuulijat!

Täällä Ulla Karvo eduskunnasta.

Itse asiassa talo on parhaillaan istuntotauolla, ja valtiopäivät kokoontuvat seuraavan kerran 3.2. valitsemaan puhemiehet. Monet luulevat, että kansanedustajat lomailevat istuntotauon ajan, mutta se ei pidä paikkansa. Itse olen kiertänyt pitkälti Lapissa ja vieraillut kotoa Rovaniemeltä käsin esimerkiksi Kolarissa, Ylläksellä, Inarissa ja Saariselällä. Ensi viikolla vuorossa on Savukoski.

Eri hankkeisiin tutustuminen on antanut mahdollisuuden kuulostella muun muassa yrittäjien tuntemuksia. Matkailuala näyttää pärjäävän tämän talven tiukentuvasta taloudesta huolimatta kohtuullisesti. Seuraava kausi on varmasti haasteellisempi, ja hallituksen kaavailemilla elvytystoimilla onkin siihen nähden suuri merkitys. Varsinkin yritysten rahoituksen helpottamiseen tähtäävät toimet ovat tarpeen. Kuntien ja valtion näkökulmasta varaudutaan laskeviin yhteisöverotuottoihin, kun taas kansalaisten ostovoima kasvanee reippaasti.

Paluu valtuustotyöhön on tuonut osaltaan uusia tehtäviä. Tuntuu hyvältä toimia taas kunnallisellakin tasolla, mistä kiitokset äänestäjille. Valtuustoryhmän puheenjohtajana alkukauteni keskeisimpänä asiana on ollut osallistua luottamuspaikkojen jakamiseen. Valtuuston ensimmäinen kokous menikin lähinnä paikkojen tekniseen vahvistamiseen, joka sujui suunnitelmien mukaisesti. Valtuustossa mukanaolo antaa varmasti eväitä myös kansanedustajan työhön, ja toisaalta pääsen välittämään eduskunnan ajankohtaisuudet suoraan kuntatasolle.

Tällä viikolla lähden vielä Suomen delegaatiossa Tukholmaan edustamaan maatamme Ruotsin valtiopäivien avajaisiin. Tarkoituksena on muistaa 1809 sotaa ja sittemmin 200 vuotta kestänyttä rauhaa. Ruotsi on Suomelle ja etenkin Lapille yhä edelleen keskeinen rajanaapuri, jonka kanssa on pyrittävä mahdollisimman hyvään yhteistyöhön niin meidän lappilaisten kuin koko maan kannalta olennaisissa kysymyksissä.

Tukholmasta palaan parahiksi eduskunnan Suuren valiokunnan kokoukseen. Muukaan EU kuin Ruotsi ei tunne täkäläistä istuntotaukoa, vaan asiat on hoidettava tauoista huolimatta. Tsekin puolen vuoden mittainen puheenjohtajakausi alkoi vuoden alusta. Tänä aikana EU:ssa pyritään pureutumaan talouden haasteisiin ja siihen miten niitä voitaisiin helpottaa yhteiseurooppalaisin ponnistuksin. Vuodesta tulee EU:lle haasteellinen, ei vähiten Lissabonin sopimuksen voimaansaamisen kannalta. Irlannin odotetaan vihdoin hyväksyvän sopimuksen. Suomen osalta sopimus on jo kerran hyväksytty, eikä sitä liene tarpeen tuoda uudelleen eduskunnan käsiteltäväksi. Mikäli joitakin muutoksia tulee, niin ne ovat näillä näkymin Suomen kannalta positiivisia.

Tammikuun lopussa on vielä joukko Pohjoismaiden neuvoston kokouksia Reykjavikissa. Vaikka Suomikin saa osaltaan painia taloutensa elvyttämiseksi, niin Islannin tilanne ei todellakaan ole kadehdittava. Toivottavaa onkin, että islantilaiset löytävät omat keinonsa nousta ylös pahimmasta lamaannuksesta.

Omalta osaltani on tiedossa muutoksia myös Pohjoismaiden Neuvoston työskentelyssä. Aloitan tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana ja odotan mielenkiinnolla tätä uutta haastetta.

Kuluva vuosi on siis lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin, ja tekemistä riittää varmasti sen jokaiselle päivälle. Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok.)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy