Kilpailukykyä omasta takaa

Uuden lääkealan keskuksen perustamisesta Kuopioon on käyty viime viikkoina vilkasta keskustelua. Useimmat nykyisen Lääkelaitoksen työntekijät ovat vastustaneet päätöstä, koska se merkitsee samalla lääkealan viranomaistoimintojen ja työpaikkojen siirtymistä Helsingistä Itä-Suomeen. Toisaalta päätös on otettu alueella hyvin vastaan ja uuden keskuksen kehitysmahdollisuuksiin uskotaan.

Tapaus on jälleen osuva esimerkki siitä, millaisia alueellisiakin paineita valtionhallinnon järjestämiseen liittyy. Ratkaisut ovat aina monien eri tekijöiden summia, mutta ainakin hallitusohjelma on tässä suhteessa ohjeellinen: Sen mukaan alueellistamista tulee pyrkiä jatkamaan ja sitä ollaan valmiita tukemaan myös taloudellisesti.

On selvää, että kaikkien ratkaisujen lähtökohdaksi on asetettava toiminnallisesti järkevät kokonaisuudet. Päätökset on pohjattava perusteellisiin selvityksiin, minkä lisäksi tärkeää on se kuva, mitä päätöksenteon perusteista annetaan.

Haasteellisinta alueellistaminen on luonnollisesti sellaisissa tapauksissa, jotka koskevat jo olemassa olevia työpaikkoja. Käytännössä on kuitenkin vaikea ajatella, että valtio perustaisi merkittävässä määrin sellaisia uusia toimintoja, jotka eivät liittyisi millään tavalla vanhojen organisaatiorakenteiden uudistamisiin. Helpottavina tekijöinä voidaan silti pitää sekä suurten ikäluokkien jäämistä vähitellen eläkkeelle että sitä, että valtio on sitoutunut huolehtimaan myös pakkomuuttoa karttavien työllisyydestä.

Kokoomuksen Ville Itälän päätöksestä itänyt poliisin tietohallintotoimintojen saaminen Rovaniemelle on ollut Lapille merkittävä asia. Keskus on istunut hyvin ympäristöönsä, joka on tarjonnut hyvät edellytykset myös toiminnan jatkokehittämiseen. Uusia mahdollisuuksiakin on etsitty aktiivisesti, mistä kertovat myös hallituksen myöhemmät panostukset mm. Kemijärvelle.

Tällä hetkellä Rovaniemi on mukana kilvassa Tiehallinnon, Ratahallintokeskuksen ja Merenkulkulaitoksen fuusiosta syntyvästä Väylävirastosta yhdessä pääkaupunkiseudun ja Lappeenrannan kanssa. Uuden viraston on tarkoitus aloittaa toimintansa 1.1.2010. Rovaniemellä onkin jälleen tässä yhteydessä tilaisuus tuoda esille omia vahvuuksiaan.

Rovaniemeläistenkin työllisyyden kannalta suurimpia kysymyksiä on kuitenkin yritystemme tulevaisuus, joka heijastuu myös julkiselle sektorille. Talouden tilanne on nyt jopa poikkeuksellisen haastava. Valtiovarainministeri Kataisen johdolla hallitus pyrkii luomaan kotimarkkinoillemme uutta dynamiikkaa ja myös korvaavaa kysyntää.

Vaikka kotimaisten toimenpiteidemme kokoluokan ja vaikutuksen suhteen tulee olla realistinen, on tärkeää, että valtio tulee suhdannetta vastaan mm. tukemalla ja aloittamalla uutta rakennustoimintaa. Kuntien ja kotitalouksien käyttäytymisellä on myös oma osansa.

Niin yrityksissä kuin muissakin yhteisöissä on nyt myös erinomainen hetki miettiä niitä keinoja, joilla valmistaudumme tuleviin nousuihin ja laskuihin. Kuten presidentti Obama totesi omassa virkaanastujaispuheessaan amerikkalaisista, talouskriisi ei ole voinut viedä meiltä suomalaisiltakaan innovatiivisuuttamme, tuottavuuttamme eikä haluamme ja kykyämme selvitä tästäkin koettelemuksesta voittajina.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy