Parempaan sosiaaliturvaan

Sosiaaliturvauudistusta valmistelevan Sata-komitean työ on edennyt väliraporttiin asti. Työ jatkuu vielä vuoden loppuun, mutta väliraportti tarjoaa jo paljon uutta. Kokoomuksen keskeisimpiä tavoitteita siinä ovat kannustavuuden lisääminen, perusturvan kohentaminen sellaisten osalta, jotka eivät pysty ansaitsemaan lisäeuroja omalla työllään sekä järjestelmän kaikkinainen kehittäminen. Työn tekemiselle ei tule olla turhia esteitä, mutta perusturvan on taattava ihmisarvoisen elämän edellytykset. Kansalaisilla tulee myös olla selkeä käsitys, mihin tukiin heillä on oikeus, eikä apua tarvitseva tai työhön tahtova saa hukkua byrokratiaan.

Perusturvaan on jo tehty mittavia parannuksia. Alimpia vanhempain-, isyys-, äitiys- ja sairauspäivärahoja korotettiin vuoden alusta noin 170 eurolla kuukaudessa. Samoin nousivat kotihoidontuen hoitoraha sekä yksityisen hoidon tuki. Sata-komitean esityksestä edellä mainitut päätettiin lisäksi sitoa indeksiin maaliskuusta 2011.

Samalla toteutuu Kokoomuksen pitkäaikainen toive lapsilisien sitomisesta indeksiin. Tämä tukee kaikkia suomalaisia lapsiperheitä, kun tuet seuraavat jatkossa kustannuskehitystä ja niiden ostovoima säilyy. Kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen indeksiin sitominen tarkoittaa myös sitä, että perheiden mahdollisuus valita aidosti perheelle sopivin lastenhoitomuoto paranee.

Lapsiperheiden lisäksi eläkeläisille on luvassa merkittävä uudistus. Takuueläkkeellä parannetaan vaikeimmassa taloudellisessa tilanteessa olevien eläkeläisten asemaa. Vähimmäiseläke nousee vuoden 2011 maaliskuussa eli vielä tällä hallituskaudella noin 695 euroon kuukaudessa tämän päivän rahassa. Näin pienin kansaneläke nousee yli 100 euroa kuussa. Takuueläke toteutuu siten, että mikäli kokonaiseläke, eli kansaneläke ja mahdollinen ansioeläke jäävät alle 695 euron, eläkkeeseen maksetaan lisä.

Takuueläkkeen saajia on yli 120 000. Heistä peräti kaksi kolmasosaa on naisia. Hyvin usein takuueläkkeen saajat ovat tehneet vuosikymmenten työrupeaman kotona perheen parissa. Samoin takuueläkkeen saajissa on enenevässä määrin sellaisia, joiden työura on estynyt sairauden tai vamman takia. Takuueläke torjuu oikeaa köyhyyttä ja tuki kohdentuu aidosti sinne missä sitä eniten tarvitaan.

Sata-komitean väliraportissa esitetään myös, että työttömyysturvan, asumistuen ja opintotuen käsittelyyn tulee määräaika. Päätökset ovat ennen saattaneet venyä useita viikkoja, ja viivytykset ovat aiheuttaneet hankalia tilanteita. Käsittelytakuun myötä esimerkiksi työtön voi ottaa vastaan myös lyhyempiä määräaikaisia työsuhteita pelkäämättä, että työn päättyessä jää viikoiksi vaille perustoimeentuloa. Toimeentulotuen osalta määräajat ovat jo käytössä, ja päätösten saanti on nopeutunut merkittävästi.

Komitean työn perustana on sekä julkisen talouden kestävyys että sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Työ sosiaaliturvan kehittämiseksi jatkuu, ja on tärkeää, että perusajatus säilyy: autetaan edelleen tukea tarvitsevia ja varmistetaan, että työkykyiset voivat omalla työllään parantaa tulotasoaan. Välittävä ja kannustava sosiaaliturva on mahdollista rakentaa kestävälle pohjalle.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy