Radiopakina maaliskuu -09

Hyvät Lapin radion kuuntelijat. Tässä Ulla Karvon kuulumisia eduskunnasta.

Sain viikko sitten kunnian toimia sotilasvalan esilukijana Rovaniemellä. Tilaisuus oli vaikuttava, kun lähes viisisataa nuorta vannoi valan. Valan sisältöön paneutuminen herkistää terveesti maanpuolustushenkeä. Maamme turvallisuus- ja puolustuspolitiikka rakentuu vahvasti asevelvollisuuden varaan.
 
Helmikuussa käsittelimme eduskunnassa turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa, jossa edellytetään lisämäärärahoja kyseiselle sektorille. Muun muassa materiaalikustannusten jatkuva nousu puoltaa määrärahojen kasvattamista. Mikäli haluamme säilyttää nykyisen turvallisuus- ja puolustustason, meidän on huomioitava siitä aiheutuvat kustannukset. Lapinkin varuskuntien säilyminen edellyttää riittävän kustannustason ylläpitämistä.
 
Oppositio vastusti ajatusta määrärahojen korottamisesta vedoten tämänhetkiseen talouden tilaan. Taantumat ovat kuitenkin osa talouden kehityskulkua, ja turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa on toteutettava pitkäjänteisesti suhdanteista huolimatta.

Talouden osalta tulevaisuus – jopa lähitulevaisuus – on vaikeasti ennustettavissa, koska kyseessä on maailmanlaajuinen kriisi. Lapissa globaalit heijastusvaikutukset tulivat nähtäviksi jo Kemijärven sellutehtaan lakkauttamisenkin yhteydessä. Koko metsäteollisuus on rakenteellisten muutosten kourissa. Tehtaiden lopettamisen lisäksi puun kysynnän jatkuvat heilahtelut ovat olleet näkyvä esimerkki. Milloin yritetään keksiä keinoja puunhankinnan helpottamiseksi, ja kohta taas mikään puu ei kelpaa markkinoille. Maailmanmarkkinahinnat vaikuttavat vahvasti koko alaan.

Lapin tulevaisuuden kannalta on tärkeää katsoa eteenpäin. Ihminen vastustaa luonnostaan muutoksia. Välillä muutokset ovat epämiellyttäviä ja ei-toivottujakin, mutta niiden estämiseksi ei ole paljonkaan tehtävissä. Näin tapahtui esimerkiksi Kemijärvellä. Tärkeintä on kuitenkin aina ryhtyä realistisiin toimenpiteisiin, joilla saadaan aikaan toivoa paremmasta. Tällä hetkellä Kemijärven työttömyysaste on laskenut, ja vaikka eläkkeelle jäämiset selittävät osansa, niin myös valtiovallan työpaikkoja synnyttävillä toimilla on ollut tärkeä merkitys.

Lapin kehittäminen on haasteellinen tehtävä. Maakunnan pinta-alasta on suojelun piirissä noin kolmannes, ja kaikista maamme lakisääteisistä luonnonsuojelualueista Lapissa sijaitsee yli 80 %. On selvää, ettei yhtään lisäsuojelua tarvita. Suuri haaste onkin sovittaa yhteen kaikki eri elinkeinot ja huomioida silti myös suojelun asettamat rajoitukset. Hyvällä tahdolla siinä voidaan onnistua. Nyt lausunnolla oleva Pallaksen kehittämistä koskeva suunnitelma ei kuitenkaan vahvista tätä uskoa. Suunnitelma ei mahdollista hotellin laajentamista kannattavasti, mistä kärsivät kaikki kansallispuiston käyttäjät.

Monet hyvät kehittämishankkeet ovat kärjistyneen taloustilanteen myötä vaakalaudalla. Lapin kannalta tärkeiden kaivoshankkeiden toteutuminen riippuu paljolti maailmantalouden tilasta, mutta myös kansallisilla päätöksillä voidaan edesauttaa hankkeiden liikkeellelähtöä. Viime aikoina on kiinnitetty huomiota ennen kaikkea lupamenettelyn hitauteen. Kansainväliset kaivosyhtiöt lähtevät helposti maihin, joissa toiminnan pääsee aloittamaan nopeasti. Lupamenettelyn nopeuttaminen ei tarkoita menettelyllä turvattavien oikeuksien vaarantamista.

Lapille tärkeä matkailuelinkeino peilaa helposti maailman talouden tilannetta. Kuluva sesonki saadaan jotakuinkin kunnialla vietyä läpi, mutta ennusteet seuraavasta talvesta huolestuttavat. Monet matkailualan yritykset ovat pieniä yrityksiä, jotka työllistävät yrittäjän lisäksi usein perheenjäseniä ja ulkopuolisiakin. Nyt olisi tärkeää taata yrittäjien toimintakyky vaikean kauden yli. Rahoituksen toimivuus on myös pk-sektorille erityisen kriittistä. Konkurssit ovat lisääntyneet. Konkurssi on sekä yrittäjän että rahoittajien kannalta huonoin mahdollinen vaihtoehto.

Maailmanlaajuinen rahoitusmarkkinoiden luottamuspula on tällä hetkellä suuri ongelma, jonka vaikutukset säteilevät myös meille Lappiin. Ratkaisuja yritetään löytää myös EU-maiden välisellä yhteistyöllä ja koordinaatiolla, jotta pankkien läpinäkyvyyttä saataisiin lisättyä ja vakautettua sitä kautta markkinoita.

Hyvät kuulijat! Kaikesta ennustamisen vaikeudesta huolimatta uskallan toivoa hienoja hiihtokelejä!

Ulla Karvo


Copyright © 2008... Arctic Need Oy