Valtuustoseminaari 16.3.2009

Kansallinen kokoomus / ryhmäpuheenvuoro

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Ulla Karvo

Suomi on taantumassa. Monen hyvän vuoden jälkeen huonot ajat tuntuvat entistä pahemmilta. Uusista lomautuksista ja irtisanomisista tulee jatkuvasti uutisia. Nyt, jos koskaan, on tärkeää nostaa välittäminen kunniaan. Yhteiskunta tekee parhaansa, mutta se ei korvaa yksilöllisen välittämisen tarvetta. Perinteisimmillään valtio elvyttää mm. rakennuttamalla teitä. Rahoitusmarkkinoita on valmiutta tukea myös pääomittamalla pankkeja ja takaamalla pankkien välisiä lainoja. Lisäksi panostetaan mm. Finveraan ja vauhditetaan kotimarkkinoita esimerkiksi tuloveroalennuksilla.

Suomen mahdollisuudet säilyttää talouspoliittinen itsenäisyytensä riippuvat siitä, luotetaanko Suomen kykyyn hoitaa julkista talouttaan. Julkinen talous on mahdollista saattaa kestävälle uralle ja nopea velkaantumiskehitys voidaan kestää kolmella eri tavalla: 1) rajuilla menoleikkauksilla, 2) huomattavilla veronkorotuksilla, 3) rakenneuudistuksilla, jotka sekä vähentävät menopaineita että edistävät talouskasvua. Viimeksi mainittu lienee kaikkein kivuttomin keino.

Kaivattuja uudistuksia ovat mm. työurien pidentäminen, palvelutuotannon tehostaminen, kansalaisten terveyden ja toimintakyvyn kohentaminen sekä eläkejärjestelmän kestävyydestä huolehtiminen. Kestävyyden turvaaminen edellyttää päätöksiä työllisyysastetta nostavista rakenteellisista muutoksista, verotuottojen turvaamisesta ja menopaineiden hillitsemisestä.

Kuntatalous on osa julkista taloutta, ja talouskasvun hidastuessa kunnat - siinä missä valtio ja kaikki muutkin toimijat - ovat haasteiden edessä. Kunnissa, myös Rovaniemen kaupungissa, tarvitaan määrätietoista työtä palvelurakenteiden uudistamisen sekä yritystoiminnan edistämisen hyväksi. Palveluiden turvaamista helpottaa suuresti, jos meillä on työpaikkoja ja vilkas ja monipuolinen yrityselämä. Työpaikkaomavaraisuus vahvistaa kunnan toimintakykyä sekä verotuloja, joilla palvelut loppujen lopuksi maksetaan. Hyvä kunta ymmärtää liike-elämän tarpeita.

Kuntien keskittyminen perustehtäviinsä auttaa tuottavuuden kasvattamisessa. Palvelut pitää järjestää ennakkoluulottomasti siten, miten ne tehokkaimmin ja laadukkaimmin saadaan aikaan. Vastauksina eivät yksiselitteisesti ole yksityistäminen ja ulkoistaminen, vaan kunta voi tietysti itsekin tuottaa palveluita, mikäli se pystyy siihen tehokkaasti ja laadukkaasti. Ensisijaisen tärkeää on synnyttää toimivat palvelumarkkinat, joilla sekä kunnan oma palvelutuotanto että riittävä määrä yrityksiä kilpailevat keskenään. Tämä tuo innovatiivisuutta toimintaan ja johtaa parhaimmillaan laadun parantumiseen ja kustannusten merkittävään vähentymiseen. Kunnalla säilyy aina lopullinen vastuu sekä palveluiden saatavuudesta että laadusta, riippumatta palvelun tuottajasta.

Lapissa työttömyys on määrällisesti lisääntynyt eniten Rovaniemellä viimeisen kuukauden ja vuoden aikana. Kaupungin talousnäkymät ovat huolestuttavat. Työpaikkojen säilyminen ja uusien työpaikkojen syntyminen edellyttää yhteistyötä alueen kaikkien toimijoiden kanssa.

Samoin kaupungin talouden tasapainottaminen vaatii kaikkien tahojen yhteistyötä ja panostusta. Kokoomus ei halua lähteä veroprosentin noston tielle. Jo kaupungin vetomaisuuden vaalimiseksi täytyy löytyä muitakin keinoja selvitä. Kohtuullisten palveluiden ja veroprosentin tasapaino on olennainen asia, jotta luottamus tulevaisuuteemme säilyy.

Yhteiset arvot perustuvat yhteisöllisyyteen. Mikä sen paremmin edellyttäisi yhteisiä arvoja, kuin selviäminen vaikeista ajoista yhdessä? Kaupungin rahoitusvajeen kattamiseksi on leikattava määrärahoja ja hallittava henkilöstömenojen kasvua. Näiden päämäärien toteuttaminen on mahdollista, mutta se kysyy yhteistä tahtoa selvitä tästä vaikeasta ajasta. Avoin suhtautuminen keinojen keksimiseen on päämäärän saavuttamisen kannalta tärkeää. Yksinomaan vanhasta kiinni pitäminen ei auta meitä eteenpäin. Jos nyt ei päästä rakentavaan tulokseen, tulevaisuudessa voimme saada eteemme entistäkin suuremmat ongelmat.


Copyright © 2008... Arctic Need Oy