Lapin kokoomus painottaa valtion ja kuntien yhteistyötä

Lapin kokoomuksen kevätkokous pidettiin lauantaina 25.4.2009 Rovaniemen Ounasvaaran pirteillä. Piirin puheenjohtaja, kansanedustaja Ulla Karvo nosti ajankohtaiskatsauksessaan esille huolen kuntatalouden tilasta.

- Hallitus on tehnyt paljon, mutta kaikkea sekään ei voi tehdä, vaan kuntien on oltava mukana talkoissa. Yleisistä elvytystoimista voidaan mainita esimerkiksi tuloverokevennykset, joilla pidetään yllä ostovoimaa. Lisäksi julkista rakentamista on lisätty ja kotitalouksia kannustetaan työllistämään erilaisia palveluntarjoajia korotetun kotitalousvähennyksen avulla.

Lapin kokoomus katsoo, että valtion kädenojennus kunnille erilaisilla täsmätoimenpiteillä on enemmän kuin tarpeen.

- Valtio on luvannut, ettei kunnille aseteta tässä taloustilanteessa lisätehtäviä. Lisäksi Kela-maksun poisto helpottaa kuntien talousahdinkoa samoin kuin yhteisöveron väliaikainen korottaminen 10 %:lla. Lappilaisittain helpotusta tuo ennen kaikkea poikkeuksellisen harvaanasuttujen kuntien tuki, jonka piiriin pääsee 12 Lapin kuntaa.

Lapin kokoomus korostaakin maakunnan erityisasemaa.

- Erityisolosuhteista johtuen talouden haasteet ovat muuta maata kovemmat. Valtionosuusuudistuksessa on otettava huomioon Lapin erityisolosuhteet, ja myös lisätalousarviossa on huomioitava maakunnan erityistarpeet, jotta laadukkaat palvelut voidaan turvata tasa-arvoisesti.


Copyright © 2008... Arctic Need Oy