Vapaammat aukiolot lisäisivät kaikkien toimijoiden mahdollisuuksia

Ympäri Suomea nähtiin toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina hiljainen mielenosoitus, kun monet äänestivät jaloillaan kauppojen kesäaukiolon puolesta. Tapahtuma peitti alleen laajemmankin ilmiön. Kauppa ja muut palvelualat ovat viime vuosina vallanneet alaa suomalaisella elinkeinosektorilla samalla, kun teollisuuden ja maatalouden osuus on kaventunut. Yhä useampi suomalainen tienaa jatkossa elantonsa palvelualoilla työskennellen. Samalla kaupan ja muiden palveluiden tuottavuuden kasvun merkitys kansantaloudessamme korostuu.

On tärkeää pitää huolta siitä, että palvelusektorilla on mahdollisuus kehittyä niin toimintaympäristön asettamien haasteiden kuin asiakkaiden toiveiden pohjalta. Tämä edellyttää puolestaan yhä laajempia toimintamahdollisuuksia ja harkittua sääntelyn vähentämistä. Kauppojen aukiolojen vakinaista vapauttamista koskeva esitys olisikin korkea aika saada eduskunnan käsittelyyn.

Jo hallitusohjelmassa linjattiin mm. se, että kauppojen aukioloa tulee selkeyttää. Varsinkin nykyisessä taloustilanteessa on tärkeää, että yrityksille annetaan mahdollisuus pitää liikkeensä auki silloin, kun ne katsovat sen kannattavaksi. Selkeä yksimielisyys vallitsee myös siitä, että esimerkiksi kauppakeskuksissa toimiville yksityisyrittäjille on taattava laissa mahdollisuus viikoittaiseen vapaapäivään.

Muutoinkin uuden lain reunaehdoista on kolmen hallituspuolueen - kokoomuksen, keskustan ja RKP:n välillä päästy sopuun. Kaupan alan hartaasti odottamaa uudistusesitystä jumittavatkin vain vihreät, jotka ovat näin riitauttamassa jo aiemmin sovittua asiaa.

Näkemys siitä, että yhä laajemmat aukiolo-oikeudet painottaisivat kuluttajien kysyntää entisestään muita enemmän auki oleviin kauppoihin, on oikeutettu, mutta korkeintaan osa totuutta. Todennäköisintä varmasti olisikin, että tavaroiden ja palvelujen kokonaiskysyntä kasvaisi ja kauppojen kiinnostavuus lisääntyisi viikonloppuisinkin. Sunnuntain aukiolojen toteutuminen tukisikin mitä ilmeisimmin kaikkien kauppakeskustojen taloudellista ja kulttuurista toimintaa sekä muita työllistäviä aloja, kuten ravintoloita ja matkailua.

Erikokoisilla myymälöillä säilynee aina omat roolinsa kaupan palveluverkossa. Pienet lähikaupat kilpailevat usein ensisijassa palvelulla ja sijainnilla, kun taas marketit panostavat tuotevalikoiman laajuuteen. Esimerkiksi kilpailulainsäädännön kehittäminen pieniä kauppoja suosivaksi ja lähiruuan tulo kauppoihin voisivat auttaa harvaan asutuilla alueilla sijaitsevia kyläkauppoja.

Kaupan alan työmarkkinaosapuolten sopu antaa tukevan selkänojan aukiolojen uudistukselle. Monelle kaupan alan työntekijälle sunnuntain aukiolot mahdollistavat toivottujen lisäansioiden tienaamiseen ja työajan jakamisen koko viikolle. Kaupan alan työnantajien ja työntekijöiden ohella valtaosa kuluttajista kannattaa sunnuntaiaukiolon vapauttamista.

Ruotsissa kauppojen aukioloajat päätettiin vapauttaa täysin jo vuonna 1972, minkä seurauksena länsirajan kuntiemme kaupat Torniosta pohjoiseen ovat saaneet pitää oviaan auki poikkeusluvilla. Harkinta onkin nyt saatava päätökseen myös muilta osin. Kuluttajille kuuluu aina luonnollinen valta oman kulutuskäyttäytymisensä mukaisen vähittäiskauppa- ja palveluverkoston ylläpitämisestä.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy