Radiopakina toukokuu 2009

Hyvät Lapin radion kuuntelijat, tässä Ulla Karvon kevätterveiset eduskunnasta.

Toukokuu on sitä aikaa, kun Lapin ja Helsingin välillä on iso ero kevään etenemisessä. Kun Lapissa on monin paikoin vielä lunta, niin Helsingissä alkavat puut vihertää. Mutta kyllä Rovaniemelläkin jo oli syytä vaihdattaa kesärenkaat autoon.

Ja kesärenkaat olivatkin paikallaan, kun ajelin auringonpaisteessa maanantaina Pelloon ja Ylitorniolle. Peruspalveluministeri Paula Risikon kanssa järjestimme yleisötilaisuudet näillä paikkakunnilla. Vaikka tilaisuudet olivat keskellä iltapäivää, niin väkeä oli paikalla mukavasti ja keskustelu oli vilkasta.

Ministeri Risikon vierailun pääasiallisin syy oli harvaan asuttujen alueiden palveluiden turvaamista koskevan loppuraportin julkistaminen. Raportissa pitkien etäisyyksien kunnista Lapista olivat esimerkkeinä Pello ja Salla, mutta raportin näkemykset ovat aika lailla yleispäteviä koko Lapissa. Pohjois-Suomen kunnissa on pyrittävä löytämään omanlaisia ratkaisumalleja palveluiden säilyttämisen turvaamiseksi pitkistä välimatkoista huolimatta.

Positiivista on, että tämän hallituskauden aikana on monissa yhteyksissä nostettu Lapin erityisasema esille. Samanlaiset keinot kuntatalouden ja palveluiden osalta eivät ole käytettävissä etelässä ja pohjoisessa, ja tämä on tiedostettu. Edellä mainittu raportti pitkien välimatkojen merkityksestä on yksi esimerkki tästä.

Toinen tärkeä esimerkki Lapin erityisaseman huomioimisesta on poikkeuksellisen harvaan asuttujen kuntien tuki. Tämän tuen piiriin pääsee 12 Lapin kuntaa. Se on varsin tärkeä instrumentti, jolla voidaan auttaa kuntia, joiden omat keinot ja voimavarat ovat tulleet tiensä päähän. Tukeen varatusta 30 miljoonasta eurosta suurin osa tulee tuen piiriin päässeille Lapin kunnille.

Eduskunnassa ajankohtaisista aiheista tärkein on varmasti aluehallinnon uudistus. Esitys on erittäin laaja ja vaikuttaa useisiin satoihin säädöksiin. Se, miten uudistus toteutuu käytännössä, on tietenkin tärkein asia. Haasteita riittää jo pelkästään aikataulun vuoksi. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2010 alusta lukien.

Lapin osalta voidaan todeta, että jo olemassa olevat rakenteet ovat uusien organisaatioiden pohjana, joten mullistus ei ole niin suuri kuin jossain muualla maassa. Kansalaisten kannalta näkyvin muutos on Lääninhallitusten lakkauttaminen ja siten myös maaherran viran poistaminen.

Muista ajankohtaisista aiheista lainsäädäntökentällä voidaan mainita palveluseteliuudistus ja yliopistolakiuudistus. Molemmat ovat perustuslakivaliokunnan käsittelyssä ja etenevät sen kautta substanssivaliokuntiin, jotka sitten antavat mietintönsä.

Hyvät kuulijat

Lainsäädäntötyön ja jatkuvan seurannan alla olevan taloustilanteen lisäksi tärkeää on nyt keskittyä EU-vaaleihin. Euroopan Unionin merkitys ihmisten arkeen on niin suuri, että sen toivoisi näkyvän myös äänestysaktiivisuudessa. Usein tulee mietittyä, miksi EU koetaan niin kaukaiseksi, ettei sen merkitystä mielletä. Varmasti osasyy on tiedottamisessa. Oikeaa tietoa löytyy, mutta sitä ehkä esitetään niin abstraktilla tavalla, ettei sillä tavoiteta kansalaisia.

Jokaisen suomalaisen tulisi ainakin tässä taloudellisessa tilanteessa miettiä EU:n merkitystä Suomen kannalta. Etenkin Lapissa olemme olleet saajan asemassa, vaikka Suomi kokonaisuutena ottaen onkin nettomaksajan roolissa. Suomi maksaa nettona 172 miljoonaa euroa, kun kaiken kaikkiaan EU:n kautta kiertää Suomen osalta noin 1,4 miljardia euroa. Asukasta kohti meille jää maksettavaa 33 euroa.

Kaiken kaikkiaan olemme varmasti hyötyneet jäsenyydestä EU:ssa. Tulevaisuudessa maksuosuutemme kasvaa, kun köyhempiä jäsenmaita joudutaan tukemaan enemmän. Positiivisena asiana tulee nähdä se, että Suomen kaltaisen pienen maan vaikutusvalta ja merkitys maailmanlaajuisesti kasvaa liittouman jäsenenä. Toivottavaa olisi, että loputkin Pohjoismaat liittyisivät niin unioniin kuin myös rahaliittoon. Näin voitaisiin lisätä taloudellista vakautta lähialueilla ja tukeutua paremmin pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Näillä ajatuksilla tällä kertaa hyvää äitienpäivän viikonloppua toivottaen

Ulla Karvo


Copyright © 2008... Arctic Need Oy