Paras energia on sekä ympäristöystävällistä että kilpailukykyistä

Ilmastonmuutoksesta saadaan jatkuvasti yhä hälyttävämpiä tietoja. Vaikka kello käy ja ilmastonmuutoksen torjuntatoimilla on jo kiire, maailman päästöt jatkavat kasvuaan. Tarvitaan nopeita ratkaisuja, joiden myötä koko energiajärjestelmäämme muutetaan radikaalisti vähäpäästöisempään suuntaan. Samalla on turvattava energiantuotantomme kilpailukyky ja omavaraisuus.

Energian ja erityisesti sähkön tuotannossa Suomessa on hyvät mahdollisuudet siirtyä fossiilisten polttoaineiden käytöstä yhä enemmän muihin energialähteisiin, jotka eivät lisää ilmakehän hiilidioksidipäästöjä. Potentiaalisia vaihtoehtoja ovat sekä uusiutuva energia että ydinvoima.

Uusiutuvaa energiaa on lisättävä paitsi päästöjen vähentämiseksi, niin myös energian saatavuuden turvaamiseksi. Hallituksen tuoreessa ilmasto- ja energiastrategiassa käydään läpi toimet, joilla tuulivoiman, metsä- ja peltobioenergian, maan ja ilman lämmön sekä jätteiden hyödyntämistä lisätään kohti EU:ssa sovittua uusiutuvan energian tavoitetta. Strategia on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä, ja se hyväksyttäneen vielä ennen juhannusta.

Uusiutuvan energian nopeaa lisäämistä estävät valitettavasti sen korkea hinta sekä muut epävarmuudet. Tällä hetkellä monilla uusiutuvan energian lähteillä tuotetut sähkö ja lämpö eivät ole markkinaehtoisesti kannattavia, vaan ne tarvitsevat erilaisia valtiontukia. Esimerkiksi tuulivoimalle ollaan luomassa syöttötariffia, jolla tuulivoiman korkeammat kustannukset jyvitettäisiin sähkönkuluttajille. Kokonaistaloudellisuuden kannalta onkin syytä kartoittaa myös muita vaihtoehtoja, kun esimerkiksi saastuttavasta mutta kohtuullisen edullisesta kivihiilestä pyritään pääsemään eroon.

Suomessa ydinvoima on osoittautunut kannattavaksi investoinniksi. Olemassa olevat voimalat ovat tuottaneet sähköä tasaisesti, varmasti ja edullisesti ilman hiilidioksidipäästöjä. Ilmastotoimien myötä on odotettavissa, että fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian hinta nousee edelleen erilaisten haittaverojen ja päästökaupan johdosta. Siksi päästötön sähköntuotanto muuttunee vielä entistäkin kannattavammaksi. Näistä syistä teollisuus olisi edelleen valmis rakentamaan lisää ydinvoimaa.

Ydinvoima ei toisaalta tarvitse valtion tukea muun kuin infrastruktuurin muodossa ja päinvastoin tuottaa verotuloja valtiolle ja kunnille esimerkiksi voimaloiden työntekijöiden palkkaverona sekä voimalapaikkakuntien kiinteistöverona. Ydinvoiman hyviin puoliin kuuluu myös se, ettei ydinvoima aiheuta terveydelle vaarallisia pienhiukkasia, kuten fossiiliset polttoaineet ja esimerkiksi puun poltto.

Tällä hetkellä Olkiluotoon rakennetaan Suomen viidettä ydinvoimalaa, ja kolme yhtiötä - TVO:n ohella Fortum ja Fennovoima - ovat jättäneet valtioneuvoston harkintaan periaatepäätöshakemuksen kuudennen ydinvoimalan rakentamisesta. Näistä Fennovoima on kartoittanut yhtenä vaihtoehtona uudisrakentamista Simoon, mikä vastaisikin suoraan alueelliseen tarpeeseen.

Kokoomus katsoo, että kohtuuhintaisen ja päästöttömän energian turvaamiseksi Suomeen on rakennettava uutta ydinvoimaa samalla, kun uusiutuvan energian osuutta lisätään. Päästötöntä sähköä tarvitaan sähkön kulutuksen maltillisen kasvun tyydyttämiseen ja korvaamaan fossiilisia polttoaineita käyttävät voimalat. Suomessa tuotettu sähkö on myös parempi vaihtoehto kuin nykyinen runsas sähkön tuonti esimerkiksi Venäjältä.

Ydinvoimaa ja uusiutuvaa energiaa ei pidä asettaa vastakkain, koska niillä molemmilla pyritään vähentämään hiilidioksidipäästöjä tuottavien fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Tarvitaan sekä uusiutuvaa energiaa, ydinvoimaa että energian säästöä, jotta voisimme saavuttaa niin ilmastoa, kilpailukykyä kuin energiaomavaraisuuttakin koskevat tavoitteemme.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy