Kesäpakina heinäkuu 2009

Hyvät Lapin radion kuuntelijat! Ulla Karvon kesäterveisiä eduskunnasta.

Eduskunta jäi istuntotauolle juhannukselta, ja lainsäädäntötyö jatkuu syyskuussa. Alkukesän puhutuin aihe on varmasti ollut vaalirahoitus. Syksyllä päästään punnitsemaan puolueiden vaalirahoituksen avoimuutta tulevan säädännön valossa.

Vihreät ovat oikeusministeri Braxin johdolla ajamassa tiukkaa vaalirahoituslakia. Se onkin ymmärrettävää, koska vihreillä on yleensä ollut vähiten tukirahaa käytettävissään. Rahoituksen läpinäkyvyyttä tuskin kukaan haluaa estää, mutta asioilla on usein monta puolta.

Lähtökohta on joka tapauksessa se, että jokainen kansanedustaja edustaa omaa viiteryhmäänsä, ja se leimaa myös edustajien prioriteetteja. Omasta näkökulmastani voisin todeta, että elinkeinoelämän ja yrittäjyyden olosuhteiden parantaminen on aina kannatettavaa, riippumatta siitä, onko vaalitukea saatu vai ei. Jollei meillä ole toimivaa elinkeinoelämää, ei meillä myöskään ole tarpeeksi veroja maksavia ihmisiä. Yhteiskunnan palvelut maksetaan verorahoilla.

Media on nostanut voimakkaasti esiin vaalirahoitukseen liittyviä kytköksiä. On tärkeää, että koplaukset selvitetään, jos niitä on tapahtunut. Myös se on hienoa, että media on ollut aktiivinen, vaikka se voikin hävitä, mikäli vaalirahoitus vähenee. Suurin osa vaalirahoituksesta kanavoituu mainosrahoina mediaan.

Meillä Lapissa lohi ja sen saatavuus ovat jokakesäinen puheenaihe. Tenolla näyttää tilanne paremmalta kuin aluksi luultiin. Tornio- ja Muonionjoen sekä Simojoen tilanne ei ehkä ole kovin kummoinen, mutta seurannassa on, josko se tästä kohenisi. Itse pääsin toteamaan tilanteen viime viikolla Muonionjoella. Ei ollut kalan kalaa, mutta pyytäjässäkin saattoi olla vikaa. Kiitokset vaan Muonioon!

Rajajokisopimusta on yritetty vuosikausia saada aikaan, ja nyt se näyttää syntyvän. Pyyntiajat puhuttavat, eikä niihin olla aivan tyytyväisiä. Luonnonlohen kannan säilyminen edellyttää sitä, että tarpeellisen määrän lohta annetaan nousta kutujokiinsa. Asia ei vaikuta monimutkaiselta, mutta helppoa sovun löytäminen ei ole ollut.

Toinen iso puheenaihe Lapissa tänä kesänä on kaivosteollisuus ja uusi kaivoslaki. Monia mutkia ja vaikeuksia on voitettavana ennen kuin kaivoksia saadaan toimintaan. Kyseessä on vuosikausien kova työ luonnonvarojen saamiseksi hyötykäyttöön. Välillä usko hiipuu. Uusi kaivoslaki saattaa myös vaikeuttaa entisestään kaivoksien perustamista. Tämän vuoksi olisi toivottavaa, että nyt kaavaillut hankkeet saataisiin toteutukseen ennen uutta lakia.

Kaivoslaki muuttanee myös Lapin kullankaivajien asemaa. Kävin Lemmenjoella tutustumassa sekä konekaivauksiin että perinteiseen lapiokaivaukseen. Mahdollisimman monen päättäjän tulisi nähdä, mistä oikeasti on kysymys. Mittasuhteet aukeavat aivan eri tavalla, kun alueella vierailee.  Kysymys on pienestä alueesta, jossa kyseistä elinkeinoa harjoitettiin jo ennen kansallispuiston perustamista. Nyt moni kullankaivaja on syystäkin katkera ja huolissaan tulevaisuudestaan.

Kullankaivausta koskevat määräykset ovat lisääntyneet jatkuvasti, ja toimintaa harjoitetaan niiden mukaisesti. Paljon arvostellun konekaivuunkaan jäljet eivät ole pysyviä, kun maisemoinnista huolehditaan kaivuun loputtua.

Itselleni tarjoutui mahdollisuus päästä kokeilemaan perinteistä lapiokaivuuta. Ymmärrän hyvin, mikä tässä traditionaalisessa kullankaivuussa viehättää, sillä jo alkoi rehkiessä hiekka kimallella silmissä. Kiitokset vielä Pehkosenkuruun hienosta kokemuksesta ja vieraanvaraisuudesta!

Hyvää kesän jatkoa toivotellen
Ulla Karvo


Copyright © 2008... Arctic Need Oy