Elokuun radiopakina 2009

Hyvät Lapin radion kuulijat. Täällä Ulla Karvo ja katsaus eduskunnan tulevaan syksyyn.

Vaikuttaa siltä, että kesä ei aivan vielä olekaan ohitse, vaikka muutaman päivän koleat säät muistuttivat jo tulevasta syksystä. Syksyn lähestymisestä kertoo kuitenkin myös poliittisen aktiivisuuden lisääntyminen. Puolueet ovat pitäneet ryhmäkokouksiaan, ja monenlaisia julkilausumia on annettu runsaasti.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän kokous pidetään ensi viikon alussa Turussa. Keskusteluissa nousee varmasti esille ruuan arvonlisäveronalennus suhteessa ravintolaruuan arvonlisäveroon. Lappilaisittain on helppo yhtyä puheenjohtaja Kataisen näkemykseen, että molemmat olisivat samansuuruisia, 14 %. Vaikka hallitusohjelman mukaisesti on päätetty osittaisesta ruuan alv:n alentamisesta 12 %:iin, sen verran tilannetajua vaadittaisiin, että tästä voitaisiin joustaa.

EU teki vasta loppukeväästä päätöksen, jonka mukaan ravintolaruuan alv:a voidaan alentaa. Muuttuneet olosuhteet pitää ottaa huomioon. Alennuksen perusteluina on esitetty jopa 8000 henkilötyövuoden lisäystä. Lapin matkailuelinkeinolle asia on erityisen tärkeä. Viime talvi osoitti, että vaikka matkailijamäärät eivät hälyttävästi laskeneetkaan, niin oheispalveluiden käyttö laski rajusti. Muun muassa ravintolapalveluiden käyttöä vähennettiin huomattavasti. Tuleva matkailusesonki tarvitsisi nyt kaiken mahdollisen tuen, ja varsinkin naisvaltaista ravintola-alaa tulisi tukea. Kysymys on mitä suurimmassa määrin talouden elvytystoimenpiteestä.

Talouden yleinen heikko tilanne on edelleen kestoaiheena tulevana syksynä. Syyskuussa on vuorossa lisätalousarvion käsittely, ja joulukuussa päätetään lopullisesti ensi vuoden budjetista. Vuoden 2010 budjetista tulee edelleen elvyttävä, ja tämän vuoksi valtio joutuu ottamaan noin 13 miljardia euroa lisälainaa. Tarkoitus on aikaistaa suuria investointeja, ja myös pienituloisimpien verorasitusta kevennetään.

Kuntataloudenkin haasteet ovat mittavat. Valtio on jo aiempien tukipäätösten lisäksi luvannut kunnille noin 650 miljoonan euron tuen. Tästä päätettäneen tulevassa budjettiriihessä. Kuntien verotulot ovat tippuneet huolestuttavasti, ja kipeitäkin päätöksiä on kyettävä tekemään. Viime vuosina, hyvinä aikoina, on eletty liian leveästi. Nyt on aika tehdä oikeita päätöksiä, jotta peruspalvelut pystytään pitämään yllä.

Suuri merkitys on myös tulevilla työmarkkinaneuvotteluilla. Jos niissä ei löydy malttia, tilanne huononee nykyisestään.

Kurjan taloustilanteen valoisia puolia ovat matala inflaatio ja alhaiset korot. Niillä, joilla on vakaa työpaikka, asiat ovat suhteellisen hyvin. Jotta talous pääsisi nousuun, on oltava kykyä panostaa rakenteellisiin uudistuksiin. Työurien pidentäminen ja opiskeluaikojen lyhentäminen ovat hyviä esimerkkejä siitä, mihin jatkossa on varauduttava, jotta suomalaista kilpailukykyä saadaan parannettua. Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle lähivuosina, ja tekijöitä tarvitaan.

Hyvät kuulijat

Syksyn mittaan valmistellaan myös kauaskantoisia päätöksiä energiasektorilla. Ydinvoiman lisärakentaminen tulee päätettäväksi. Ydinenergia herättää ihmisissä monenlaisia tuntemuksia, mutta olisi hyvä muistaa, että omavaraisuuden lisääminen energiasektorilla on myös turvallisuuskysymys.

Koko menneen kesän mediassa on puitu vaalirahoitusasioita. Tarastin työryhmä saanee esityksensä uudeksi vaalirahoitusmalliksi valmiiksi syksyllä. Puolueiden yhteinen näkemys lienee se, että mahdollisimman suuri avoimuus on parasta kaikille.

Muita keskustelua herättäviä lakiesityksiä ovat varmasti aselaki- ja perusopetusuudistukset, eikä pidä unohtaa Lapin kannalta merkityksellistä kaivoslakiuudistusta. Näihin palaan esitysten edetessä, ja toivotan kaikille energistä syksyn alkua!

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy