Verojen nousua hillittävä Rovaniemellä

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että Rovaniemen veroprosenttia nostetaan 0,5 %:lla, joka tarkoittaa noin neljää miljoonaa euroa kaupungin kassaan. Näin ollen saavutetaan 20 %:n maaginen veroprosenttiraja, joka alkaa jo vaikuttaa negatiivisesti kaupungin houkuttelevuuteen. Lisäksi, kun kiinteistöveroja nostetaan samalla, kaupungin imago kärsii.

Verojen nostoja perustellaan sillä, että verotulokertymä heikentyy nykyisestä ja että palvelut on turvattava. Kuitenkin on otettava huomioon, että Rovaniemi tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut huomattavasti kalliimmalla kuin 15 vertailukuntaa. Me rovaniemeläiset maksamme 0,75 veroprosenttiyksikön verran enemmän samoista palveluista kuin samaa kokoluokkaa edustavat muut kunnat. Tämä tarkoittaa käytännössä noin kuutta miljoonaa euroa. Syynä on se, että Rovaniemi on hyvin laitosvaltainen kaupunki ja palvelut tuotetaan liian suurelta osin omana tuotantona.

Kokoomuksen ryhmä on pyrkinyt esittämään kaiken aikaa rakenteellisia muutoksia kaupungin taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Muut ryhmät ovat mieluummin lähteneet veronkorotusten linjalle. Hyvänä esimerkkinä päätöksenteon nurkkakuntaisuudesta antaa Rautiosaaren palvelukodin lakkauttamiskeskustelu. Käyttötalouteen säästöjä aikaan saavaa päätöstä ei poliittisesti pystytty tekemään virkamiesten hyvän selvityksen pohjalta. Kokoomus jäi asiassa yksin, ja tulevina vuosina edessä on vielä yli kolmen miljoonan euron perusparannusinvestointi kyseiseen kiinteistöön.

Kokoomuksen ryhmä ei lähtökohtaisesti ole kannattanut veronkorotuksia, mutta hallituksessa esitimme 0,25 prosenttiyksikön korotusta. Säästöjä olisi löydettävissä kehittämällä kouluverkostoa ja sosiaali- ja terveyssektoria, mutta päätöksenteko on hidasta. Hitaus syö kaiken aikaa kutistuvia varoja.

Esitimme palvelusetelin käytön laajentamista, ja tämä myös hyväksyttiin budjettikirjaan. Näin valinnan mahdollisuudet kasvavat, ja avataan mahdollisuuksia uusille palveluntarjoajille esimerkiksi kylien alueilla.

Hyväksyimme hallituksessa tehdyn esityksen lisärahoituksesta omaishoitoon ja kotipalvelun kehittämiseen. Näillä toimenpiteillä katsomme voitavan vähentää laitosvaltaisuutta. Tämä on sekä inhimillisesti että taloudellisesti ottaen toivottava linja. Kaupunginjohtaja löysi tähän rahoituksen valtionosuuksia nostamalla.

Suunnitelmavuodet 2011 - 2013 perustuvat suurelta osin vuoden 2010 menotasoon. Samalla logiikalla ensi vuoden budjetti olisi kokoomuksen ryhmän mielestä tullut rakentaa menorakenteeltaan lähemmäksi kuluvan vuoden budjettia. Tulevina vuosina on odotettavissa jälleen uusia veronkorotuksia.

Jotta jatkuvilta veronkorotuksilta vältyttäisiin, nyt olisi aika löytää oikeita toimenpiteitä rakenteiden muutoksiin. Suuri mahdollisuus avautuu, kun henkilöstön eläkkeelle siirtyminen lisääntyy lähivuosina. Oikein mitoitetulla ja hyvin suunnitellulla henkilöstöstrategialla voidaan saada isoja muutoksia aikaan. Kaikkea ei tarvitse tuottaa omana palveluna, vaan muunkinlaisillekin vaihtoehdoille tulee avata mahdollisuudet.

Ulla Karvo (kok)
valtuustoryhmän pj.


Copyright © 2008... Arctic Need Oy