Puheenvuoro luonnontuotealasta Helsingin maaseutumessuilla 6.11.2009

Luonnon merkitystä ei voi liiaksi korostaa – varsinkaan, kun on lappilainen. Suomen pohjoisimman maakunnan asukkaat ovat oppineet vuosisatojen saatossa elämään sovussa ympäröivän luonnon kanssa.

Kaikille suomalaisille on tärkeää pitää yllä toimivaa suhdetta luontoon. Fyysisten luontonautintojen ohella nykyajan kiireiset ihmiset voivat ammentaa luonnosta henkistä tasapainoa.

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle maaseutupoliittisen selonteon viime keväänä. Selonteon kolme keskeistä tavoitetta ovat elämisen laadun parantaminen maaseudulla, maaseudun elinkeinojen kehittäminen sekä maaseutupoliittisen järjestelmän kehittäminen.

Luontoa hyödyntävä yrittäjyys antaa maaseudulle uusia mahdollisuuksia. Luonnontuotteiden hyödyntäminen avaa mittavia potentiaaleja yrittäjyydelle. Maaseudun yrittäjyyden lisäämiseksi ja kilpailukyvyn parantamiseksi yritysrahoitusta on lisätty kuluvalla EU:n ohjelmakaudella. Kaikki maaseudulla toimivat mikroyritykset toimialaan katsomatta voivat nyt saada tukea. Yritysrahoitus on merkittävä maaseudun yrittäjyyden kannustin ja kilpailukyvyn kehittäjä.

Luontoon perustuva yrittäjyys voi olla esimerkiksi elintarvike-, käsityö- ja matkailuyrittäjyyttä. Yhteisenä piirteenä niille on aineettomien arvojen merkitys, uusiutuvien luonnonvarojen käyttö ja uusiutumattomien luonnonvarojen säästeliäs käyttö.

Monesti ei tule edes ajatelleeksi, kuinka luonto voi kytkeytyä erilaisiin elämyksiin ja tuotteisiin. Meillä on suunnattomia varantoja luonnonmateriaaleja, joita voidaan hyödyntää jokamiehenoikeuden perusteella. Suomen pinta-alasta lähes 90 % on jokamiehen oikeudella käytettävissä. Edellytyksenä on, ettei käyttö aiheuta haittaa tai häiriötä. Pihapiiri on rauhoitettu, ja eräillä alueilla halutaan rauhoittaa myös kylien läheisyys esimerkiksi järjestäytyneeltä marjanpoiminnalta.

Jokamiehenoikeus ja sen rajoitteet koskevat yhtä lailla ulkomaalaisia kuin suomalaisiakin. Tämän vuoksi tehokkaalla tiedottamisella voidaan säästyä ongelmilta ja mielipahalta. Normaalisti suomalaiset osaavat käyttää jokamiehenoikeuttaan lain ja maantavan pohjalta, mutta kertaus ei ole koskaan pahitteeksi. Kouluissa on hyvä nostaa asia esille ainakin alueilla, joilla sillä on suuri merkitys. Lisäksi kannattaa olla yhteydessä maanomistajaan, jos on syytä epäillä aiheutettavan vähäistä suurempaa haittaa.

Luonnontuotteita voidaan käyttää elintarvikkeina, kosmetiikassa, lääkeaineena tai vaikkapa koristeena. Luonnontuotealalla on monta porrasta. Se koostuu yleensä keruusta, välittämisestä ja jalostamisesta. Ei vaiheissa saattaa olla useitakin eri toimijoita, ja siten voi olla kysymys hyvinkin monipuolisesta ketjusta.

Yritysten, tuotteiden ja prosessien kehittäminen sekä uusien menetelmien käyttöönotto on erityisen tärkeää kilpailukyvyn kehittämiseksi. Tuotekehitys avaa uusia mahdollisuuksia hyödyntää erilaisia luonnontuotteita, ja siihen tulee panostaa. Myös mahdollisuudet ulkomaankauppaan ovat kehittymässä taas, kunhan taantumasta päästään ylöspäin.

Tiedottaminen erilaisista mahdollisuuksista alalla toimiville ja alalle aikoville on ensiarvoisen tärkeää. Myös yrittäjyyteen kouluttaminen on osa vahvaa perustaa, jolle on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Tavoitteena on koko maan kattava 65 palvelupisteen seudullinen yrityspalveluiden verkosto, jolla pyritään turvaamaan yrityspalveluiden saatavuus osana Yritys-Suomi-palvelujärjestelmää.

Olennaista alan kehittymiselle on yhteistyön merkitys. Verkostoitumalla luodaan toimijoille mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan. Kaikkien ei tarvitse tehdä samoja virheitä, jos yhdessä tekemällä voidaan ottaa oppia toinen toiselta.

Erilaiset messut ja juuri nyt nämä Helsingin maaseutumessut ovat oivallisia paikkoja kerätä virikkeitä, saada eväitä jatkoon ja ennen kaikkea tavata saman alan ihmisiä.

Hyviä messuja!


Copyright © 2008... Arctic Need Oy