Kauppojen aukiolon vapautus on mahdollisuus kaikille toimijoille

Hallitusohjelman kirjaus kauppojen aukiolojen selkeyttämisestä sai vihdoin konkreettisen muodon eduskunnalle vastikään annetussa esityksessä. Aukiolojen kehittämisestä on esitetty toiveita jo pitkään, sillä nykyinen sääntely on koettu sekä kuluttajien että kaupan taholta hankalaksi. Yhä useampi suomalainen on halukas asioimaan sunnuntaisin ja yhä useampi yritys näkee myös aukiolojen laajentamisen mahdollisuutena lisätä liikevaihtoaan.

Suomen Kaupan Liiton (KL) ja Palvelualojen Ammattiliiton (PAM) viime vuoden lopulla saavuttama sopu sunnuntaiaukioloihin liittyvistä työehtokysymyksistä poisti yhden suuren esteen lain valmistelun tieltä. Kauppakeskuksissa sijaitsevia liikkeitä koskevat tarkennukset olivat toinen merkittävä läpimurto.

Hallituksen esityksen mukaan ammattimaista vähittäiskauppaa saa tulevaisuudessa harjoittaa sunnuntaisin läpi vuoden klo 12-18 ja isänpäivästä jouluaattoon klo 12-21. Maanantaista perjantaihin kaupat saavat olla auki klo 7-21 ja lauantaisin klo 7-18, kuten nykyisinkin. Alle 400 m2 ruokakaupat saavat olla auki halutessaan läpi vuorokauden. Joitakin erikoisrajoituksia liittyy lähinnä kansallisiin ja kirkollisiin juhlapäiviin.

Olennaista on, että jatkossa elinkeinoharjoittaja saa yhä laajemmin itse päättää, milloin pitää liikettään auki. Näin ollen aukiolojen vapauttaminen lisää yrittämisen vapautta ja luo kaupalle uusia mahdollisuuksia. Kuluttajalle työn ja arjen yhteensovittaminen helpottuu, kun kaupassa voi asioida oman aikataulun mukaan.

Ruotsissa ja Virossa on saatu myönteisiä kokemuksia myös sunnuntaiaukiolojen työllisyysvaikutuksista: Suomessa 2/3 kaupan työntekijöistä osa-aikaisia, Ruotsissa vain 1/3 ja Virossa 1/10. Kaupan ohella vaikutukset ovat ilmeiset myös tuotannon ja jakeluketjujen työllisyyteen sekä olemassa olevan kiinteistö- yms. kapasiteetin hyötykäyttöön. Tehokkuuden kasvattaminen mahdollistaa osaltaan kohtuullista hintatasoa. Näin ollen vapaammilla aukioloajoilla on vaikutusta koko kansantaloudelle.

Sunnuntaityön osalta lähtökohta on kuitenkin se, että sitä saa teettää vain työntekijän omalla suostumuksella. PAM kannattaa aukioloaikojen vapauttamista, sillä sunnuntaityö on monelle mieluinen lisä palkkapussissa. Parhaimmillaan sunnuntain aukiolon vapauttaminen lisää kaupunkikeskustojen kaikenlaista taloudellista ja kulttuurista toimintaa ja tukee myös muita aloja, kuten matkailua.

Lähi- ja erikoistavarakaupan etuna säilyy, että kuluttajat arvostanevat edelleen sijaintiakin ja hyvää palvelua. Talousvaliokunnan ponsi kyläkauppojen investointitukeen varattavasta rahasta on myös paikallaan.

Pisteenä I:n päälle on se, että elinkeinoharjoittajan oikeus viikoittaiseen vapaapäivään turvataan kauppakeskuksissakin. Poikkeuksena ovat vain sellaiset tilanteet, joissa liikkeen avoinna pitämisen voitaisiin osoittaa olevan keskuksen kannalta välttämätöntä ja muutoinkin kohtuullista.

Kaiken kaikkiaan pallo siirtyykin nyt yrittäjille ja kuluttajille. Kaupan aukioloajat ja tarjonta muuttuvat tai ovat muuttumatta pohjimmiltaan omien valintojemme perusteella.

Ulla Karvo
Kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy