Realismia turvapaikkapolitiikkaan, resursseja kotoutumiseen

Vastajulkaistut työllisyysluvut eivät lupaa hyvää. Työttömyysaste nousi lokakuussa 2,4 prosenttiyksikköä, 8,2 prosenttiin, ja nuorten työttömyyden lisääntyminen on erityisenä huolenaiheena.

Kokoomus on jatkuvasti edellyttänyt, että työllisyysresurssit suunnataan erityisesti vastavalmistuneisiin, nuoriin ja juuri työttömäksi jääneisiin. Mitä pidempään työttömyys jatkuu, sitä todennäköisemmin henkilö syrjäytyy lopullisesti työelämästä. Vaikutus on kohtalokkain nuorilla ikäluokilla, ja tähän meillä ei ole varaa.

Väestön ikääntyminen on toisaalta tulevaisuuden suuri ongelma. Palveluiden tarve kasvaa, kun taas tekijöiden määrä vähenee. Osaratkaisua voidaan hakea työperäisestä maahanmuutosta.

Tarvitsemme tekeviä käsipareja. Tällä hetkellä maahan tulevat turvapaikanhakijat eivät ratkaise ongelmaa vaan osaltaan jopa kasvattavat haasteita. Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkistikin vastikään aiheesta raportin ”Realismia turvapaikkapolitiikkaan, resursseja kotoutumiseen”. Maahanmuuttopolitiikasta täytyy voida keskustella ilman, että kaikki arvostelijat leimataan rasistiksi tai maahantulijat turhanpäiväisiksi.

Tosiasia on, että tietty kiintiö pakolaisia kuuluu Suomen osalle kansainvälisten velvoitteiden toteuttamiseksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki turvapaikanhakijat olisi hyväksyttävä. Joukossa on - ikävä kyllä – sellaisiakin, jotka ovat keinottelun nimissä päätyneet Suomeen.

Suomen turvapaikanhakijoiden määrän ennustetaan olevan tämän vuoden lopussa noin 6000 henkilöä, kun se vielä viime vuonna oli 4000 henkilöä. Kasvun arvioidaan johtuvan monista seikoista, mutta erityisesti Ruotsin ja Norjan tiukentuneesta turvapaikkapolitiikasta.

Eniten hakijoita saapuu Irakista, Somaliasta ja Afganistanista. Suuri osa on miehiä. Oma lukunsa ovat EU-kansalaiset. Pelkästään kesä-syyskuun aikana Bulgariasta ja Romaniasta on saapunut yli 400 turvapaikanhakijaa.

Kaikki viittaa siihen, että Suomen maksama toimeentulotuki houkuttelee sellaisiakin turvapaikanhakijoita, jotka tietävät kotimaahan palautuksen olevan väistämättä edessä. Kielteisen päätöksen saatuaan turvapaikanhakijoilla on oikeus oleskella Suomessa vielä kuukauden ajan, ja tältä ajalta maksettu toimeentulotuki on monelle iso raha.

Kokoomuksen mukaan on tehtävä uudistus, jossa aiheettomien hakemusten käsittelyaika saadaan lyhennettyä muutaman päivän pituiseksi ja toimeentulotuen maksaminen lopetetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen tultua voimaan. Muutoksilla pitää pystyä vähentämään ongelmia.

Ennen kaikkea kansainvälisellä yhteistyöllä olisi pystyttävä puuttumaan pakolaisuuden syihin sen alkulähteillä, jottei tarvetta pakolaisuuteen olisi. Muissa tapauksissa kotouttaminen näyttelee myös suurta roolia. Maahanmuuttajia on autettava mukautumaan yhteiskuntaan. Tehokkain keino on työllistyminen ja kielen oppiminen. Näin voimme saada oloihimme sopeutuneita ihmisiä ja samalla ehkäistä valtaväestön ja maahanmuuttajien välisiä konflikteja. Kaikki keinot on käytettävä, jotta suoriutuisimme niin kotimaisista kuin kansainvälisistä velvoitteistamme kunnialla.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2008... Arctic Need Oy