Hyvät Lapin radion kuulijat

Ensinnäkin terveisiä Kööpenhaminasta ja Pohjoismaiden neuvoston valiokuntakokouksista. Hieman ironiselta tuntui olla lumen, pakkasen ja tuiskun keskellä kaupungissa, jossa vastikään mietittiin ilmaston lämpenemistä koko maailman voimin. Meillä taas työn kohteena oli pohjoismainen yhteistyö. Itse olen tarkastuskomitean puheenjohtaja, ja keskityimme projektihallintaan tai lähinnä sen puutteeseen. Lähes 1800 hankkeen määrä kertoo jo jotakin, ja nyt on tarkoitus järkiperäistää tilannetta. Perusedellytyksenä hankkeilla täytyy olla yhteispohjoismainen hyöty, eikä kaikkeen voida lähteä mukaan.

Vuosi on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle, ja ensi viikolla eduskunta aloittaa istuntokautensa. Alkavaa kautta hallitsevat edelleen talouden haasteet. Työttömyyden arvellaan nousevan vielä lähikuukausina, vaikka talouden elpymisestä onkin pieniä merkkejä. Etenkin nuorisotyöttömyydestä kannetaan erityistä huolta, ja hallitus suunnittelee vuoden ensimmäiseen talousarvioon toimia sen hillitsemiseksi.

Viestit Lapista ovat myös osin huolestuttavia. Toistaiseksi yrityksemme ovat pitäneet kohtuudella pintansa, mutta matkailuelinkeinon kestävyys on koetuksella. Monilla yrityksillä on vaikeuksia kysynnän – ja varsinkin ulkomaisen kysynnän - laskun vuoksi, eikä ravintolapalveluiden alv:n korkea taso auta selviytymisessä. Kokoomuksen sinnikkyyden ansiosta alv-asia korjautuu ensi kesänä ja ravintolaruuan alv alenee vähittäiskaupparuuan alv:n tasolle. Kilpailutilanne tasoittuu, mutta joillekin liian myöhään. Koko maassa konkurssien määrä on taantuman vaikutuksesta kasvanut noin 30 %, mutta tilanne on huomattavasti parempi kuin edellisen laman aikana.

Matkailualaa on puhuttanut voimakkaasti Matkailun edistämiskeskuksen rahoituksen leikkaaminen. Huoli on oikeutettu, kun juuri tällaisena aikana valtion pitäisi edistää matkailua ja Suomi-markkinointia. Ministeri Pekkariseen on vedottu turhaan. Vaikka naapurimaat moninkertaistavat matkailumarkkinointirahoitusta, niin meillä leikataan juuri silloin, kun hätä on suurin.

Myöskään MH:n yhtiöittäminen ei tunnu edistyvän keskustan ministereiden piirissä. Ei voi olla hyväksyttävää, että liikelaitos harjoittaa kilpailevaa yritystoimintaa yksityisen matkailuelinkeinon kanssa. MH:n olisi keskityttävä omaan, varsinaiseen toimintaan, mikä on sille luontevaa ja kuuluu sen osaamisalueeseen.

Taantuma on näkynyt voimakkaasti yritysten ja etenkin teollisuuden investoinneissa. Ne romahtivat viime vuonna peräti 40 %:lla. Lapissa suuret odotukset kohdistuvat kaivannaisteollisuuden nousuun. Valtion myötämielinen suhtautuminen infrastruktuurin rakentamiseen edesauttaa varmasti omalta osaltaan näiden hankkeiden liikkeelle lähdössä.

Uusi kaivoslaki tulee kevään aikana eduskunnan käsittelyyn. Esitys on parantunut paljon matkan varrella, mutta esimerkiksi koneellisen kullankaivuun asema huolestuttaa. Perustuslakivaliokunta tekee perinteisesti kerran vaalikaudessa Lapin matkan, tällä kertaa se ajoittuu tulevalle huhtikuulle. Valiokunnan jäsenenä olen tyytyväinen matkan ajoitukseen, koska meneillään on monia Lapin kannalta ajankohtaisia lainsäädäntöasioita. Lapin liiton kanssa olen ollut suunnittelemassa monipuolista vierailuohjelmaa, jossa myös kaivosasiat ovat esillä.

Vuosia kestänyt vesilain uudistus on etenemässä eduskuntavaiheeseen. Hallitusohjelman kirjauksista johtuen uudistus ei kaikilta osin tyydytä. Hallituksen esitykseen saatiin kuitenkin kovan painostuksen jälkeen kirjattua lupaviranomaisen velvollisuus pyytää valtioneuvoston lausunto valtakunnallisesti merkittävien hankkeiden osalta. Mikäli tarve vaatii, niin lakia tulee voida muuttaa uusien hallitusten voimin.

Hyvät kuulijat

Tämä talvi jää varmasti monille mieleen aivan oikeana talvena. Meille lappilaisille se on ollut suhteellisen normaali talvi, joskin pakkasia on pidellyt enemmän kuin ehkä edellisinä vuosina. Kevättä kohti mennään, ja edessä on poliittisesti mielenkiintoinen ja työntäyteinen kausi.

Kauniita talvisia päiviä toivottaen Ulla Karvo.


Copyright © 2010... Arctic Need Oy