Päätöksenteon perusteita pohjoisesta

Eduskunnan perustuslakivaliokunta, jossa olen jäsenenä, tekee kokonaisuudessaan kerran vaalikaudessa tutustumismatkan Lappiin. Tämä johtuu siitä, että monet Lapin asiat päätyvät juuri perustuslakivaliokunnan punnittavaksi.

Tämänkertainen vierailu kohdistui Inarin kunnan alueelle. Islannin tulivuorenpurkauksen johdosta matka muodostui kuitenkin varsin haasteelliseksi. Juna- ja bussiyhteyksien käyttötarve karsi matkalle osallistujien määrää, mikä oli toki ymmärrettävää, koska monien kansanedustajien aikataulut oli lyöty lukkoon jo aikoja sitten ja matka-aikataulun venyminen molemmista päistä ei sopinut kaikille.

Mukana olleille avautui sittenkin moni asia eri tavalla kuin mitä ilmeisesti etelässä oli kuviteltu. Esille nousivat niin paikalliset asiat kuin koko maakunnankin tilanne. Lapin rakennemuutos on ollut Suomen EU:iin liittymisenkin jälkeen nopeaa. Valtion ja kuntien työpaikat ovat vähentyneet rankasti, ja tilalle on tullut yksityisen puolen työllisyyttä.

Usein törmää jopa täysin vääriin mielikuviin Lapin kehityksestä ja kehittämisestä. Etelässä todetaan monesti, että valtiohan on taannut maakunnan kehittämisen. Tieto esimerkiksi Levin matkailukeskuksen kehityshistoriasta aiheuttaakin yhä joidenkin vierailijoiden keskuudessa ihmetystä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Levillekin on sijoitettu investointeina noin 600 miljoonaa euroa, mistä noin 96 prosenttia on ollut yksityistä rahaa. Mielikuva yhteiskunnan massiivisista satsauksista on siis todellakin jossain määrin harhaa, samankaltainen taustahan on monilla muillakin matkailukeskuksilla ja sijoituksilla.

Lapin kansanedustajat tuovat jatkuvasti omissa toimissaan esille Lapin asioita. Palkitsevinta on, kun vanhoja vääristyneitä mielikuvia saa korjattua. Ylivoimainen keino tehostaa oikean tiedon leviämistä on houkutella ihmisiä ja varsinkin päättäjiä käymään maakunnassa ja tarkentamaan tutustumistaan sen asioihin.

Samalla kun julkisuudessa kauhistellaan poliitikkojen valiokuntamatkailuakin, niin olisi hyvä pitää mielessä myös asioiden kääntöpuoli. Jos kaikki Lapin seminaarimatkatkin päätyvät suurennuslasin alle, kokonaiskuva on vaarassa hämärtyä. Monipuolinen perehtyminen erilaisiin elinkeinoihin ja elämänpiireihin on mitä suositeltavinta kaikille, jotka haluavat oppia ymmärtämään ympäristöään ja saada myös vaikutettua siihen parhaalla mahdollisella tavalla.

Ulla Karvo

kansanedustaja (kok)


Copyright © 2010... Arctic Need Oy