Kokoomus ja kotihoidon kuntalisä

Rovaniemen koulutuslautakunnan puheenjohtaja Leena Aspegren (kesk.) purki kiukkuaan sen johdosta, ettei saanut kokoomuksen luottamushenkilöitä demokratian vastaisen manööverin taakse (UR 7.5.2010). Kommentoin vain asiakohtia.

Palautettakoon mieliin, että lapsen syntyessä ja kasvaessa vanhemmilla on oikeus erilaisiin Kela-etuuksiin. Sellaisia ovat äitiysavustus, vanhempainpäivärahat kuten äitiysraha, erityisäitiysraha, isälle maksettava isyysraha sekä vanhempainraha, isäkuukausi, lapsilisä, kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki pienestä lapsesta. Lisäksi yhteiskunnan tukeen kuuluu subjektiivinen päivähoito-oikeus.

Perhe voi hakea Kelalta kotihoidon tukea, jos alle 3-vuotias halutaan hoitaa muutoin kuin kunnan järjestämässä päivähoidossa. Muutamat vahvat kasvukunnat ovat tukeneet tätä Kelan kotihoidon tukea omalla verorahalla. Näissä tapauksissa kuntien tavoitteena on ollut hankkia joustoa subjektiivisen päivähoito-oikeuden aikaansaamaan palvelu- ja investointitarpeeseen.

Mainittakoon, että "Äitien mielenilmaus pe 7.5" kohdistui nimenomaan tähän Kelan kautta maksettavaan kotihoidon tuen korottamiseen, ei kotikunnan kassasta maksettavaan lisärahaan.

Puheenjohtaja Leena Aspegrenin (kesk.) vastuulleen ottama päätös, on ensinnäkin koulutuslautakunnan luottamushenkilöiden itsensä laatima. Pohjaehdotusten tulee kuitenkin aina olla virkavastuulla laaditut ja muutosesitysten kohdalla tulee varmistua hyvän hallinnon mukaisesta toiminnasta.

Maallikoiden sorvaamassa päätöksessä on kiusallisella tavalla tulonsiirron tuntu. Nimittäin ilman ohjaavia rajoituksia jo nyt kotona vanhempien hoidossa olevat tulisivat saamaan kuntalisän. Tämä ei vähennä päivähoidon paikkoja, mikä oli kuitenkin valtuuston tarkoitus. Lautakunta on mahdollistanut sellaisenkin, että kuntalisä tupsahtaa tilille, vaikka kumpikaan vanhemmista ei lasta hoitaisi. Kokoomuksen luottamushenkilöt eivät voi olla tukemassa tämänkaltaisia ratkaisuja.

Lautakunnan päätös vaikuttaa varsin selvältä toimivallan ylitykseltä. Tästä osoituksena on koulutusjohtaja Leila Alaraudanjoen eriävä mielipide: "Päätöstä kotihoidon kuntalisästä ei voida toteuttaa päivähoidon järjestämiseen käytettävissä olevan raamin puitteissa."

Koulutuslautakunnan päätös on myös selvästi kaupunginvaltuuston päätöksen vastainen. Peruspalveluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Matti Ansala käytti nk. otto-oikeutta ja siirsi koulutuslautakunnan päätöksen kaupunginhallituksen ratkaistavaksi.

Kaupunginhallitus pysytti voimassa Tuula Mäntymäen (kesk.) toimesta koulutuslautakunnan päätöksen ja sälytti samalla verorahoilla hoidettavaksi yllätyksellisen kuluerän. Onneksemme Kuntalaki on osannut varautua kuvatun kaltaiseen vastuuttomuuteen (90 §).

Kun luottamushenkilöillä ei näytä pysyvän mielessä julkisen hallinnon keskeisin toimintaperiaate, niin lienee hyvä siteerata Rovaniemen kaupungin internet – sivuston kohtaa päätöksenteko, ensimmäisen kappaleen ensimmäistä lausetta: "Rovaniemen kaupungin hallinnossa ylintä päätösvaltaa käyttää kaupunginvaltuusto."

Ulla Karvo, Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja


Copyright © 2010... Arctic Need Oy