Kemi-Torniolla on pysyvä paikka kartalla

Maailmantalouden ja nyttemmin myös euron epävakaudet ovat viime aikoina olleet paitsi politiikan polttavimmassa keskiössä niin myös elinkeinoelämämme ja kotitalouksien jatkuvan jännityksen aiheena. On selvää, etteivät koetunkaltaiset ilmiöt voi olla vailla vaikutuksia, mutta päätetyillä elvytys-, laina- ja takauspaketeilla on toivottavasti oma roolinsa siinä, miten akuuteimmista tilanteista voidaan myöhemmin ajatella päästyn ylitse.

Suhdannepolitiikalla ja pulaan ajautuneiden hätäavulla voidaan kuitenkin ensisijassa ostaa lähinnä aikaa sitä varten, että asiat saataisiin muilla tavoin järjestettyä. Suhdannepoliittinen elvytys voi saada perimmäisen ja pitkäaikaisimman oikeutuksensa vasta sitä kautta, että sen avulla talous saadaan nostettua muutoinkin jaloilleen. Euron osalta taas olennaisinta olisi, että holtittomimmin eläneet maat saataisiin entistä parempaan valvontaan ja vastuuseen siten, etteivät niiden kulut jäisi lopultakin muiden kustannettaviksi. EU:n eri toimielimien toimesta ollaankin nyt tekemässä merkittäviä uusia aluevaltauksia, jotta käytettävissä olisi aina oikea ja riittävä tieto kaikkien jäsenmaiden taloudenhoidosta ja kurinalaisuudesta ja jotta ennen kaikkea kaikkia euromaita uhkaavat ikävät yllätykset saataisiin jatkossa estettyä. Käytännössä edellytetään huomattavia rakenteellisia uudistuksia, joiden toteuttaminen on varmasti vaikeaa mutta sitäkin välttämättömämpää.

Samaan aikaan, kun on mietittävä ratkaisuja päivänpoliittisimpiin palotilanteisiin, onkin katsottava myös kohti kaukaisempaa tulevaisuutta. Hallituksen esittämät ydinvoimaluvat ovat pohjoisellekin isojen päätösten asia. Eduskunnan keskustelut kuluvalla viikolla viitoittavat tietä energia-alan mahdollisuuksille. Ei voida olla kahta mieltä siitä, etteikö Fennovoiman mahdollinen sijoituspäätös olisi meille suuren kokoluokan investointi, jonka seuraukset niin energian saannille kuin työllisyydellekin olisi huikean positiiviset. Kunhan turvallisuudesta huolehditaan niin kuin on vaadittukin, ydinenergia on edullisuudessaan ja tuotannon päästöttömyydessä ylivertaisen kilpailukykyinen vaihtoehto. Sen rinnalla panostetaan yhä vahvemmin kaikenlaisiin uusiutuviin energialähteisiin, joiden potentiaali ei kuitenkaan ole nyt realistisesti sellaisella tasolla, että ydinvoima voitaisiin sivuuttaa.

Kemi-Tornio aluekehityksen kannalta on syytä kiinnittää huomiota myös alueen tarjoamiin koulutusmahdollisuuksiin. Ammattikorkeakoulujen ja yliopistopuolen välillä on tehty hyvää yhteistyötä, ja sitä on jatkettava. On kaikkien edun mukaista, ettei resursseja hukata päällekkäisyyksiin vaan annetaan tilaa erikoistumiselle ja myös toisten osaamisen hyödyntämiselle. Opetusministeriön valmistelussa on myös koko joukko opintojen nivel- ja siirtymävaiheiden helpottamiseen liittyviä esityksiä sekä toiselta asteelta korkea-asteelle että korkea-asteen sisällä. Opiskeluun liittyviä mahdollisuuksia parantamalla luodaan otolliset olosuhteet myös opiskelujen tehostumiselle ja opintoaikojen lyhenemiselle. Sellaisella alueella, jolla satsataan osaamiseen ja uudenkin innovointiin, on parhaat edellytykset olla rakentamassa myös uutta taloudellista nousua.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2010... Arctic Need Oy