Ulla Karvon toukokuun pakina Lapin radioon

Hyvät Lapin radion kuuntelijat. Täällä Ulla Karvo ja talousasioihin painottuva tilannekatsaus Eduskunnasta.

Euroopan tulevaisuus on viime aikoina puhuttanut tai ainakin mietityttänyt varmasti kaikkia. Talouden kriittinen tilanne on tuonut lisävipinää myös Eduskuntaan, jossa Kreikan pelastusoperaatio on aiheuttanut paljon kritiikkiä. On kuitenkin muistettava, että yhden euromaan romahdus voisi johtaa koko EU–alueen vakavaan taantumaan, ja vieläpä tilanteessa, jossa valoa on juuri ollut näkyvissä meneillään olevassa taantumassa.

Osa euromaista – Suomi mukaan lukien - ehti jo tehdä positiivisia valmisteluja Kreikan lainajärjestelyiden osalta, kun tilanne kärjistyi viime sunnuntaina EU:n rahaministereiden hätäkokoukseen. Kokouksen tavoitteena oli estää Kreikan kriisin leviäminen koko Eurooppaan.

Suuren valiokunnan jäsenenä olin jatkuvasti informoituna Euroopan valtiovarainministereiden neuvottelujen etenemisestä Brysselissä. Suomen EU-asioiden käsittelymalli edellyttää sitä, että suuren valiokunnan on hyväksyttävä valtioneuvoston linjaukset.

Maanantain vastaisena yönä saatiin aikaiseksi poliittinen sitoumus suuresta rahoituspaketista. Kysymys on 500 miljardin vakautusmekanismista, ja sen avulla markkinat saatiin ainakin toistaiseksi rauhoitettua. Kokonaisuudessaan paketti on 750 miljardia euroa, kun myös IMF:n osuus lasketaan mukaan.

Suomen tavoitteet neuvotteluissa olivat varsin tiukat. Edellytimme, että avun on oltava vastikkeellista ja myös IMF:n (Kansainvälinen valuuttarahasto) on oltava mukana. Nämä tavoitteet täyttyivät vakautuspaketissa.

Kysymys on siis poliittisesta sitoumuksesta varmistaa tarvittaessa vaikeuksiin joutuneen euromaan lainansaanti. Mikäli siihen turvaudutaan, jokaisesta lainainstrumentin käyttöönotosta tehdään eduskunnassa erillinen päätös. Päätöstä Suomen takausosuudesta ei siis tehdä Kreikkaa koskevan lainajärjestelyn yhteydessä.

Suomen edellyttämä tiukka vastikkeellisuus tarkoittaa sitä, että mahdollisen lainan vastineeksi sitä hakeva jäsenmaa joutuisi erittäin rajun vakautusohjelman kohteeksi tulevan maksukyvyn turvaamiseksi.

Keskiviikkona käsitellyn Kreikan rahoituspaketin suuruus on Suomen osalta noin 1,6 miljardia, ja se jakautuu periaatteessa kolmen vuoden ajalle. Kreikka joutuu sitoutumaan erittäin rajuun säästökuuriin, jotta tuleva maksukyky turvataan ja nyt lainatut rahat saadaan takaisin.


Copyright © 2010... Arctic Need Oy