Lämpenevää luvassa

Kesäkuu on alkanut, ja monilla myös lomat ovat ajankohtaiset. Jotta loma tuntuisi lomalta, on toivottavaa, että säät lämpenisivät. Samoin loppuviikon valmistujaisjuhlijoille soisi kauniin sään. Onnittelut kaikille!

Eduskunta jatkaa vielä kesäkuun ajan töitään. Viimeinen äänestys on päätetty pidettäväksi 1.7. Kysymys ei olekaan mistä tahansa äänestyksestä vaan ehkä koko vaalikauden isoimmasta päätöksestä. Energiapaketti saa tuolloin päätöksensä. Paketti koostuu kahdesta osasta, toisaalta uusiutuvien energialähteiden osiosta ja toisaalta ydinvoimalupaosiosta.

Uusiutuvien energialähteiden osio on pakollinen, jotta täytämme EU:n meille asettamat vaatimukset uusiutuvien energialähteiden määrästä. Ydinvoimaosio taas on tarpeellinen, jotta saamme pidettyä Suomen kilpailukykyä yllä myös tulevaisuudessa. Jälkimmäisellä taataan omavaraisuutta energian suhteen ja korvataan käytöstä poistuvaa ydinenergiaa.

Vahvemmalla kotimaisuusasteella voidaan pitää energian hintaa halvempana. Tämä hyödyttää myös elinkeinoelämää, mikä taas edes auttaa työllistämisessä. Teollisuuden pysyminen Suomessa on sitä varmempaa, mitä edullisempaa energia on. Työllisyys takaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudessakin.

Hallituksen esitys energiapaketiksi on nyt valiokuntakierroksella. Tosiasiassa suurin osa kansanedustajista tietää, miten aikoo äänestyksessä käyttäytyä, mutta asiantuntija kuulemiset ovat varmasti valaisevia.
Tällä vaalikaudella talous on ollut jatkuvan huolen aiheena. Energiapaketin hyväksyminen on tässäkin mielessä erittäin tärkeää, jotta tasapaino saavutettaisiin.

Kevään mittaan pahimpia uutisia ovat olleet eräiden euromaiden ongelmat. Kreikan tilanne kärjistyi pisteeseen, jossa oli suuren katastrofin ainekset. Kriisin ohi ei ole päästy vieläkään, vaan on oltava jatkuvasti valmiina reagoimaan rahamarkkinoiden epävarmuuteen. Suomi on Luxemburgin kanssa ainoa maa, joka täyttää tällä hetkellä EMU-ehdot. Suomen elvytyslinja on ollut oikean suuntaista, mutta jatkossa vastaavaan ei ole varaa. Tämän vuoksi meidän on tehtävä kaikki voitavamme, jotta estämme uuden laajemman laman syntymisen. Muutoin voi tulla jo liiankin kuumat oltavat.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2010... Arctic Need Oy