Heinäkuun radiopakina

Täällä kansanedustaja Ulla Karvo ja mietteitä viikko sitten päättyneestä kevätistuntokaudesta.

Hyvät kuulijat!

Kesä on jo pitkällä, ja eduskuntakin aloitti viikko sitten istuntotaukonsa. Kevät istuntokauden viimeisenä asiana käsiteltiin ydinvoiman lisärakentamiseen liittyvät kysymykset. Selvät äänestystulokset eivät jättäneet sijaa jossitteluille. Ydinvoimamyönteinen ratkaisu oli sinetti pitkälliselle vaikuttamiselle suomalaisten tulevaisuuden näkymien puolesta.

Turvaamalla kohtuuhintaisen ja mahdollisimman päästöttömän lähienergian saannin luomme parhaat edellytykset energiaintensiivisen elinkeinoelämän toiminnalle Suomessa. Lisäksi on huomattava uusien yksiköiden huomattavat työllisyysvaikutukset, joista Lapin Simolla ympäristökuntineen on nyt myös hyvät mahdollisuudet päästä osalliseksi. Fennovoiman sijoittautumispäätöstä joudumme jännittämään ainakin vuoden vaihteen tienoille.

Uuden hallituksen lähtöstartti ajoittui myös eduskunnan kevätistuntokauden loppuun. Muutokset hallituksen sisäisesti jäivät minimaalisiksi. Näkyvin muutos oli keskustan puheenjohtajavaihdoksesta seurannut pääministerivaihdos.

Uuden hallitusohjelman kirjaukset keskittyivät talouteen, mutta suuriin muutoksiin ei talouden epävarmuudesta johtuen ollut mahdollisuuksia. Lisäksi ensi kevään eduskuntavaalit asettavat omat rajoitteensa uudistuksille. Olennaisimmat verokysymykset on syytä käsitellä vaaleissa.

Nyt onkin mielenkiintoista seurata eri puolueiden valmistautumista tuleviin vaaleihin. Eduskunta on päättänyt vaalilainmuutoksesta, jonka myötä vaalit pidetään jatkossa huhtikuussa eli kuukautta myöhemmin kuin aiemmin. Pohjoisen ehdokkaille tämä tarkoittaa ainakin kelien puolesta helpotusta.

Erilaiset teemat ovat leimanneet suurten puolueiden valmistautumista eduskuntavaaleihin. Kokoomus jatkaa Toivo-teemalla, ja SDP on julistautunut Rakkaus-puolueeksi.  Vaikka nämä voivatkin äkkiseltään tuntua kaukaa haetuilta iskulauseilta, eivät ne sitä välttämättä ole, koska politiikka on aina väline, jonka avulla pyritään takaamaan yhteiskunnan toimivuus ja sitä kautta kansalaisten tyytyväisyys.

Onnellisuuden salaisuutta on aikojen saatossa yritetty löytää monenlaisilla tavoilla. On etsitty yhteiskuntamallia, jolla maksimoitaisiin kansalaisten onnellisuus. Eräässä tuoreimmista tutkimuksista selvitettiin bruttokansantuotteen, ympäristön ja onnellisuuden yhteyttä. Tuloksissa näkyi selvä korrelaatio näiden välillä.

Köyhän on vaikeampi olla ympäristöystävällinen, ja huono ympäristö taas heikentää mahdollisuuksia onnelliseen elämään. Tämänkin vuoksi tehdyillä energiaratkaisuilla on suuri merkitys. Niiden avulla pystymme pitämään yllä suomalaista hyvinvointivaltiota ja edesauttamaan ihmisten parasta.

Tällä vaalikaudella on tehty monia Lapin tulevaisuuteen positiivisesti vaikuttavia päätöksiä. Alueellisesti voimme olla tyytyväisiä tämän kuun alusta voimaan tulleisiin teleyritysten uusiin yleispalveluvelvoitteisiin. Niiden mukaisesti laajakaistayhteys kuuluu perusviestintäpalveluihin samalla tavalla kuin puhelin ja posti.
Kohtuuhintaisen, vähintään yhden megan laajakaistan saatavuus katsotaan tästä lähtien yleiseksi standardipalveluksi, mikä parantaa huomattavasti nykyisiä yhteyksiä ja raivaa tietä yhteysnopeuksien vähittäiselle kasvattamiselle myös haja-asutusalueilla. Ministeri Lindenin panostus asiaan on ollut esimerkki hyvästä aluepolitiikasta.

Perinteisemmänkin infran osalta päästiin Lapin kannalta eteenpäin. Meille tärkeän kaivannaisteollisuuden kehittäminen edellyttää panostuksia valtion taholta. Niinpä talouspoliittisen ministerivaliokunnan varmistusta Kolari-Pajala ratahankkeen rahoituksesta voidaan pitää merkittävänä askeleena kaivoshankkeen toteutumisen puolesta.

Lappia on kehitettävä meidän omista lähtökohdistamme ja vahvuuksistamme käsin, mutta myös valtionhallinnon alueellistamispäätöksillä on oma merkityksensä. Nämä päätökset tahtovat kohdistua pääasiassa Rovaniemen kaupunkiin, mutta on muistettava, että ne kaikki vahvistavat joka tapauksessa koko maakunnan elinvoimaisuutta.

Kaiken kaikkiaan takana on monipuolinen ja työntäyteinen kevät, josta on hyvä jatkaa kohti kesän tapahtumia ja myös tulevan syksyn haasteita. Paljon on saatu aikaan ja myös loppuvaalikauden aikana on tehtävänä tärkeitä päätöksiä.

Näillä ajatuksilla toivotan aurinkoista ja rentouttavaa kesän jatkoa kaikille!

Ulla Karvo
kansanedustaja


Copyright © 2010... Arctic Need Oy