Ydinvoima on myös ympäristöratkaisu

Kevätistuntokausi päättyi eduskunnassa energiaratkaisuiden merkeissä. Kauden päättäneessä äänestyksessä eduskunta hyväksyi periaatepäätökset TVO:n ja Fennovoiman ydinvoimahakemuksista sekä Posivan loppusijoituslaitoksen laajentamisesta. Eduskunta teki vastuullisen päätöksen. Ydinvoimaluvat merkitsevät vakaata ja ilmaston kannalta päästötöntä energialähdettä, jota suomalainen hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee.

Ydinvoimaluvat ovat osa hallituksen mittavaa energiapakettia, joka koostuu uusiutuvasta energiasta, energiatehokkuudesta ja ydinvoimasta. Hallituksen energiaratkaisut edistävät kotimaista ja kestävää energiantuotantoa sekä työllisyyttä ja hyvinvointia, jota Fennovoiman tehdessä oman sijoitusratkaisunsa päästään toivottavasti rakentamaan myös meillä Lapissa.

Ilmastonmuutos on yksi suurimmista ihmiskunnan haasteista, ja Suomi on sitoutunut sen torjuntaan. Tämä merkitsee meille mittavia päästövähennyksiä seuraavien vuosikymmenten aikana. Kokoomuksen pitkän aikavälin tavoitteena on tehdä Suomesta laajemminkin hiilineutraali yhteiskunta.

Ilmastotavoitteiden toteuttamiseksi tarvitaan kaikkia vähäpäätöisiä ja päästöttömiä energiamuotoja. Ilmastonmuutoksen kannalta pahimpien polttoaineiden, kuten öljyn ja kivihiilen, korvaaminen on valtava urakka. Tälläkin hetkellä noin puolet Suomen käyttämästä energiasta tuotetaan fossiilisilla tuontipolttoaineilla. Myös riippuvuutemme Venäjältä tuodusta ydinsähköstä tulee katkaista. Kokonaisenergiankulutuksen vähetessä sähköntarve kasvanee aikanaan muun muassa sähköautoihin siirtymisen myötä. Näihin haasteisiin vastaamme kotimaisella ja ilmaston kannalta mahdollisimman päästöttömällä ydinvoimalla.

Kokoomus on vahvasti sitoutunut tavoitteeseen lisätä uusiutuvan energian osuutta 38 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Jo tämä tavoite takaa, että uusiutuvat energianlähteet tulevat kukoistamaan. On epäilty, että ydinvoiman lisärakentaminen olisi pois uusiutuvan energian kehittämisestä. Pikemminkin asia on päinvastoin. Tarvitsemme molempia, sekä ydinvoimaa että uusiutuvia.

Tällä hetkellä uusiutuvat energianlähteet tarvitsevat vielä yhteiskunnan tukia. Samoista verovaroista kustannetaan myös muun muassa terveydenhuolto, koulutus ja vanhustenhoito. Ydinvoiman rakentaminen ei tarvitse yhteiskunnan tukea. Ydinvoiman avulla ylläpidämme työllisyyttä ja vientiä, mikä tarkoittaa myös verorahoja valtion kassaan.

Huolehtimalla siitä, että yritykset saavat tarvitsemansa sähkön myös tulevaisuudessa, huolehdimme samalla satojen tuhansien kansalaisten työpaikoista ja siten heidän perheidensä hyvinvoinnista.

Sähköä tarvitsevat niin teollisuus, IT-sektori, palvelualat kuin maatalouskin. Myös uuden vihreän teknologian alat tarvitsevat sähköä. Kyse ei kuitenkaan ole energian tuhlaamisesta. Kaiken suomalaisen teollisuuden ja yritystoiminnan tulee ottaa ympäristö- ja ilmastoasiat huomioon, kehittää energiatehokkuuttaan ja minimoida ympäristövaikutuksensa.

Ydinvoima hyödyttää myös kuluttajaa. Sähkön hintaan kohdistuu tulevaisuudessa korotuspaineita, joita voidaan ydinvoiman avulla hillitä. Kun markkinoilla on tarpeeksi sähköntuotantokapasiteettia, myös kuluttajahinta pysyy varmemmin kohtuullisena. Sähkölasku on monessa pienituloisessa perheessä iso menoerä. Tätä menoerää ei kannata ehdoin tahdoin suurentaa.

Ydinvoimaan nivoutuu paljon sekä turhia että aiheellisia pelkoja sen riskeistä. Riskeihin tulee aina varautua, ja ydinvoimayhtiöt vastaavat riskeistä alusta loppuun omalla kustannuksellaan. Kaikilla tunnetuilla energiantuotantomuodoilla on omat riskinsä ja vaikutuksensa ympäristöön. Esimerkiksi fossiiliset polttoaineet ja puunpoltto päästävät ulkoilmaan pienhiukkasia, jotka aiheuttavat Suomessa satoja ennenaikaisia kuolemia vuosittain.

Nyt kun eduskunta on hyväksynyt ydinvoimaluvat, vuorossa ovat historialliset päätökset uusiutuvan energian edistämisestä. Kyse on poikkeuksellisen merkittävästä panostuksesta uusiutuvaan energiaan. Esityksiä valmistellaan parhaillaan, ja eduskunta ryhtyy käsittelemään niitä syksyllä.

Ulla Karvo
Kansanedustaja (kok)


Copyright © 2010... Arctic Need Oy