Lapin radio, pakina, elokuu 2010

Täällä Ulla Karvo ja syksyisiä kuulumisia politiikan saralta.

Hyvät kuulijat

Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokous viime viikolla nostatti otsikoihin jälleen suhteemme itäiseen naapuriimme. Paikalla olleena voin todeta, että ministereiden puheenvuorot eivät olisi aivan moista julkisuutta ansainneet. Kävimme ryhmässä antoisaa keskustelua muun muassa Barentsin mahdollisuuksista Lapille ja koko Suomelle. Merkittävää onkin juuri taloudellisen yhteistyön kehittäminen entisestään.

Lapin kannalta olisi tärkeää puhua myös suhteiden hoitamisesta läntisiin naapureihin. Jokainen lappilainen ymmärtää hyvän yhteistyön merkityksen kaikkien rajamaidemme kanssa.

Tästä hyvänä esimerkkinä on viime viikonvaihteessa 24. kerran kokoontunut Pohjoiskalottikonferenssi. Kolarin Ylläkselle saapui lähes 200 osanottajaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

Viikonlopun aikana kuulimme monipuolisia esityksiä ja näkemyksiä Pohjoiskalotin menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Parasta oli, että puheenvuoroista välittyi positiivinen asenne, vaikka tulevaisuuden haasteetkin tunnustettiin. Myös nuorten puheenvuoroista välittyi halu asua pohjoisilla alueilla ja kehittää kotiseutuja. Tämä luo uskoa tulevaisuuteen.

Uudet kaivoshankkeet puhuttivat niin työvoimakysymyksen kuin palveluiden riittävyydenkin näkökulmasta. Myös kaivoksen ratayhteyksien nykytilannetta ruodittiin.

Rajaesteet ja niiden ratkaisemisen hankaluus ovat tuttuja kaikille Pohjoiskalotilla toimiville. Vaikeuksista kertoo sekin, että rajaesteiden poistamiseksi perustettu työryhmä on saanut jatkoaikaa työlleen.

Olemassa olevien rajaesteiden poistamisen ohella tärkeää olisikin pyrkiä estämään uusien rajaesteiden syntyminen. Tämä on mahdollista vain, jos kaikissa Pohjoismaissa jo lainsäädännön valmisteluvaiheessa paneudutaan naapurimaiden lainsäädäntöön.

Viikonlopun konferenssi osoitti hyvin yhteistyön tarpeen Pohjoiskalotilla. Yhteisillä tapaamisilla on suuri merkitys verkostoitumiselle ja ne luovat toimivan pohjan yhteistyölle. Samalla saadaan tarvittavia eväitä Pohjoiskalotin vetovoimaisuuden lisäämiseksi ja elinolosuhteiden parantamiseksi.

Hyvät kuulijat

Yleensä positiivisella asenteella saadaan enemmän aikaan kuin jatkuvalla valituksella. Maakunnan valtalehti peräänkuulutti kuluneella viikolla aluepolitiikan puolestapuhujia. Samalla pääkirjoitus antoi ymmärtää, ettei mitään ole tehty Lapin hyväksi.

Tämä on juuri sitä negatiivista sanomaa, jolla ei voiteta mitään. Ja on hyvä muistaa, että se joka koviten huutaa, ei välttämättä saa eniten aikaiseksi.

Tällä hallituskaudella on tehty monia Lapin kannalta hyviä aluepoliittisia päätöksiä, joita ei ole syytä vähätellä. Nyt on esimerkiksi toteutettu erityisen harvaanasuttujen kuntien tuki, mikä on mahdollistanut monille Lapin kunnista positiivisen tuloksen. Laajakaistapäätös on iso harppaus oikeaan suuntaan, jotta tämä peruspalvelu saadaan toteutettua myös meillä. Lapin kaivoshankkeiden infraan hallitus on suhtautunut positiivisesti ja varautunut yhteyksien rahoitusjärjestelyihin.

Valtion velkaantumisen pysäyttämiseksi valtionhallinnon on syytä tehostaa toimintaansa eikä alueellistamisen varaan voida laskea paljoa tulevaisuudessakaan.

Lappi on saanut pienen siivun valtion alueellistamispolitiikan seurauksena, mutta meidän on syytä keskittyä ponnistamaan omista vahvuuksistamme. Elinkeinoelämän tukeminen on mahdollista kuntien toimesta, vaikkakin esimerkiksi kaavoituspäätösten valitusprosessit hidastavat monia hankkeita usein jopa vuosilla. Tämä on epäkohta, johon on jatkossa saatava parannus.

Lapilla on mennyt lamasta huolimatta kohtuudella. Ei voida kieltää, että tulevat vuodet ovat erityisen haasteellisia ja varsinkin veroratkaisuilla on suuri merkitys. Suomessa pk-sektori on suurin työllistäjä ja yritysverotuksen muutoksilla voi olla laajoja työllisyyspoliittisia vaikutuksia. Nyt on oltava erityisen tarkkana, ettei orastavaa kasvua tyrehdytetä huonoilla päätöksillä.

Hyvää alkavaa syksyä kaikille toivottaa Ulla Karvo.


Copyright © 2010... Arctic Need Oy