Syksyn kiireitä

Aina syksyisin huomaa, miten poliittinen elämäkin vilkastuu ja tapahtumia riittää useampia kuin ehtii laskeakaan. Arkenakin meillä pohjoisessa on tarjolla monia mielenkiintoisia seminaareja, joihin kaikkiin minulla ei useinkaan ole mahdollisuutta eduskuntatehtävien johdosta. Viikonloppuisin onkin jo sitten runsauden pulaa, eikä silloinkaan ennätä joka paikkaan päällekkäisyyksien vuoksi.

Yrittäjillä oli joka tapauksessa toissa viikonloppuna Saariselällä hyvin onnistuneet Maakunnalliset yrittäjäpäivät, ja viime viikonvaihteessa Yrittäjänaiset pitivät valtakunnallisen kokouksensa Rovaniemellä. Yrittäjyyteen liittyvät asiat ovatkin nyt jopa poikkeuksellisen ajankohtaisia. Verotuksen uudistamisen yhteydessä puhutaan myös yritysverotuksen mahdollisista muutoksista.

Valtiovarainministeriössä valmistelussa olevaa Hetemäen työryhmän raporttia odotetaan pelonsekaisin tuntein. Kesäisen uutisoinnin perusteella liikkeellä on myös paljon perusteettomia luuloja, eivätkä pääministerin kannanotot keskeneräiseen työhön ole olleet omiaan rauhoittamaan tilannetta. Nyt on kuitenkin syytä odottaa raportin valmistumista, ja vasta sen jälkeen harkitaan mahdollisia jatkotoimia.

Kaikissa yritysverotuksen muutoksissa on pidettävä mielessä yritysten merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa. Pienilläkin muutoksilla voi olla työllisyyttä vähentävä merkitys, ja siihen meillä ei ole varaa. Päinvastoin verotuksen tulee olla kannustavaa, ja on hyvä, jos kannustavuutta onnistutaan tukemaan. Yrittäminen on aina riskinottoa, josta pitää myös palkita.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnassa huomiota on viime viikkoina vienyt ex-pääministeri Vanhasen esteellisyyskäsittely, joka on tullut kiireellisenä asiana käsiteltäväksi muiden asioiden päälle. Asian käsittely on salainen siihen saakka, kunnes olemme saaneet sen valmiiksi. Sisällöstä ei voida puhua, mutta menettelystä kylläkin. Tällä viikolla kuulemme oikeusoppineita ja valtakunnansyyttäjää saadaksemme lisävalaistusta päätöksenteon pohjaksi.

Monia Lappiakin koskevia ajankohtaisia lainsäädännöllisiä asioita on vireillä, mutta Ylenkin linjaukset ovat valitettavasti nousseet esille. Lapin radion kuunnelluimpia tuotteita ovat Lapin Uutiset ja lauantaisin lähetettävä Toivekonsertti. Ennen kaikkea Lapin Uutisten korvaaminen Oulusta lähetettävillä Pohjois-Suomen uutisilla on maakunnan identiteetin ja kehityksen kannalta tyrmättävä esitys.

Yleisradiolla on yhteiskunnallinen palvelutehtävä, eivätkä esitetyt muutokset vastaa sitä. Lappi muodostaa oman kokonaisuuden niin elinkeinollisesti, maantieteellisesti kuin kulttuurisestikin. Olisi väärin rapauttaa vuosien saatossa lappilaisille tärkeäksi muodostunut oman alueen uutisointi, joka on omalta osaltaan vahvistanut ihmisten yhteenkuuluvaisuutta ja tukenut maakunnan kehitystä.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2010... Arctic Need Oy