Lokakuun radiopakina 2010 / Ulla Karvo

Täällä kansanedustaja Ulla Karvo ja lokakuun kuulumisia, välillä vähän muustakin kuin politiikasta.

Hyvät kuulijat!

Tällä hetkellä erilaisista tempauksista ajankohtaisin on Roosa nauha-kampanja, jolle on omistettu koko lokakuu. Kampanjan avulla pyritään lisäämään tietoutta rintasyövästä.

Kysymyksessä on suomalaisten naisten yleisin syöpämuoto, johon noin joka kymmenes nainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa. Vuosittain yli 4000 naista sairastuu rintasyöpään, ja meillä jokaisella on varmasti läheinen tai tuttava, jonka tiedämme sairastaneen sen.

Itse törmäsin tähän katalaan tautiin yli kymmenen vuotta sitten sisareni sairastuttua. Rankkojen hoitojen jälkeen hän on elänyt terveenä täysipainoista elämää. Rintasyövän ennuste onkin varsin hyvä ja sitä parempi, mitä aiemmin se havaitaan. Nykyään yhdeksän kymmenestä sairastuneesta on elossa viiden vuoden kuluttua ja heistä valtaosan katsotaan parantuneen taudista kokonaan.

Syöpä sanana herättää edelleen suuria pelkoja, ja juuri sen takia on hyvä lisätä tietoutta juuri rintasyövän kohdalla sen hyvästä paranemisennusteesta. Myös syöpätautiin sairastuneen lähiomainen joutuu käymään tuskan ja epätietoisuuden eri asteet voimakkaasti läpi, ja oikea tieto helpottaa tätä prosessia.

Jouduttuani aikanaan elämään sisareni sairastumisessa mukana ei oma sairastuminen tuntunut niin dramaattiselta. Kolme ja puoli vuotta sitten minulla todettiin rintasyöpä. Alun itsesäälin jälkeen tärkeimmiksi tulivat keskittyminen hoitoprosessiin ja paranemiseen.

Meillä kaikilla on omat keinomme selviytyä vaikeista asioista ja tilanteista. Sisareni oli aikoinaan täysin avoin sairaudestaan ja puhui sen selväksi, salaamatta sitä. Itse taas halusin pitää sairastumiseni mahdollisimman pitkälti vain lähipiirissä.

Omaan valintaani vaikutti varmasti halu suojata yksityisyyttäni, sillä olin juuri tullut valituksi kansanedustajaksi. Toisaalta olen luonteeltani varsin yksityinen ihminen. Onnekseni leikkaus ajoittui kesään 2007, eikä siitä siten aiheutunut poissaoloja työstä. Ei ollut tarvetta selitellä kenellekään tilannetta.

Olin myös onnekas, koska sairauteni havaittiin niin aikaisessa vaiheessa, etten joutunut rankkoihin myrkkyhoitoihin. Syksyn mittaan kävin 30 kertaa sädehoidossa valiokuntatyön lomassa, eikä se häirinnyt työntekoa.

Uppoutuminen työhön oli varmasti hyvä asia omalta osaltaan, mutta toisaalta se varmasti myös hidasti asian työstämistä. Syöpä on aina vakava sairaus, ja siksi se on myös henkisesti käytävä läpi, jotta elämä voisi jatkua täysipainoisesti.

Tässä vaiheessa, kun sairastumisestani on kulunut useita vuosia, on helpompi nostaa asia esille. Rintasyöpä ei ole mikään mörkö. Asian salaaminen helposti tekee siitä hävettävän, vaikka sairastumisessahan ei ole mitään hävettävää. Tämän takia myös meneillään olevan Roosa nauha-kampanjan merkitys on suuri. Oikea tieto auttaa ymmärtämään tätä tautia.

Rintasyöpää ja sen puhkeamisen syitä tutkitaan runsaasti. Vastauksien löytymistä vaikeuttaa se, että on hyvin erilaisia syöpiä. Jotkin ovat hormoniperäisiä, kun taas toiset voivat olla geneettisiä. Vastauksia ei myöskään ole siihen, miksi rintasyöpä on niin voimakkaasti yleistynyt. Eliniän nousun on katsottu olevan yksi syy rintasyövän yleistymiseen, mutta se ei ole selitys nuorempien sairastumisille.

Minun ja sisareni yhteydessä tutkittiin mahdollista taudin perinnöllisyyttä. Selvisi, ettei se välttämättä ole voimakkaasti periytyvä, mutta meidän tyttäriemme on oltava muita huolellisempia ja aloitettava kontrolloitu seuranta nuorempana.

Elämässä on aina nousuja ja laskuja. Jokainen meistä saa osansa myös koettelemuksista, mutta toivottavasti vain sen verran, minkä kukin jaksaa kantaa.

Toivon kaikille sairastuneille ja heidän läheisilleen voimia ja positiivista mieltä. Itse olen ollut onnekas ja uskon, että positiivinen ajattelu on voima, joka kantaa pitkälle.


Copyright © 2010... Arctic Need Oy