Kuluvan kauden perintö

Runsaat kolme neljäsosaa kuluvasta eduskuntakaudesta on takana, ja edessä on vähitellen yhteenvedon aika. Ihmeitä on tuskin pystytty tekemään mutta toivottavasti autettu monia arjen asioita. Talouden tilanne on jo sinänsä puoltanut tarvetta ylläpitää vakautta. Mitään uusia suuria hankkeita ei enää liene tulossa, vaan keskitytään vielä keskeneräisiin asioihin. Luonnollista myös on, että esimerkiksi verojärjestelmän uudistus ratkaistaan osaltaan vaalituloksen perusteella.

Vanhasen/Kiviniemen-Kataisen hallitukset muistetaan ainakin uraauurtavista yliopisto- ja energiaratkaisuistaan. Kokoomuslaisten opetusministerien johdolla päivitystä on saatu myös ammatillisen koulutuksen resursseihin ja yleissivistävään koulutukseen. Energiapuolella puidaan vielä ydinvoiman lisäsallimiseen kytkettyä pakettia uusiutuvista energiamuodoista.

Kokoomukselle tärkeää on ollut myös verotuksen painopisteen vähittäinen siirtäminen pois työn ja toimeliaisuuden harteilta kohti ympäristöä ja kansanterveyttä eniten rasittavia kohteita. Kunhan alueellinen näkökulmakin huomioidaan, mallia voidaan pitää oikeansuuntaisena. Sosiaali- ja terveydenhuollon osalta tehtävää jää myös vaalien jälkeiselle hallitukselle, mutta pian eduskunnassa käsiteltävä terveydenhuoltolaki merkitsee jo isoa askelta kohti entistä parempaa asiakaspalvelua, joustoa ja valinnanvapautta.

Julkisen talouden kestävyysvajeesta tulee väistämättä yksi seuraavienkin hallituksien koetinkivistä. Siksi sen kaventamisesta täytyy puhua myös vaaleissa. Vaikka lainataakkamme on vielä verrattain hyvin hallittavissa, velalla on aina hintansa eikä velkamäärän jatkuva kasvattaminen ole sopiva pysyväisratkaisu. Työssäkäyvien ikäluokkien pienetessä ja vanhempien hoivatarpeiden ja eläkepaineiden kasvaessa ajankohtaistuvat myös sukupolvien väliseen tasa-arvoon, hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvät kysymykset. Näitä haasteita ei voida välttää pallottelemalla vastuuta, vaan vastuullisuutta tarvitaan kautta linjan.

Olennaista on paitsi huolehtia kilpailukykymme, tuottavuutemme ja koko taloutemme kasvusta, niin panostaa myös osaamisen ja työn arvostukseen sekä työssä koettuun elämänlaatuun. Jotta entistä useampi olisi halukas ja pystyvä jatkamaan töitä yhä pidempään, myös työelämältä tarvitaan sopeutuvuutta. Tosiasia on, että jo nykyisin monet, joilla siihen on tilaisuus, pidentävät mielellään uraansa. Jo tehdyt eläkeuudistuksetkin kannustavat tässä suhteessa toivottuihin valintoihin.

Yrittäjyyteen ja kaikenlaiseen yrittämiseen innostaminen ovat kaiken kaikkiaan keskeisiä, jotta hyvinvointimme voisi säilyä tai jopa lisääntyä. Talouskasvu ei ole itseisarvo, mutta avain moniin sellaisiin palveluihin ja etuihin, joita oikeasti arvostamme. Kun pohjalla on vahva yhdessä tekemisen ja välittämisen kulttuuri, myös yksilöt voivat elämässään parhaiten. Alueetkin menestyvät, kun panostavat omiin vahvuuksiinsa.

Ulla Karvo
Kansanedustaja

Kirjoittaja on myös Lapin kokoomuksen puheenjohtaja ja kuuluu ministeri Henna Virkkusen johtamaan kokoomuksen talous- ja työllisyyslinjauksia seuraavaan hallitusohjelmaan valmistelevaan työryhmään


Copyright © 2010... Arctic Need Oy